ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΤΕΡΙΝΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛOΜΟ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ & ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 31/12/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Θοδωρή Κυπριανίδη

Ημερομηνία Προβολής: 31/12/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video


ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. καπνιστό σολομό
  • 400 γρ. μασκαρπόνε
  • 70 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 40 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 1 ματσάκι σχοινόπρασο
  • 2 ματσάκια σπαράγγια
  • 1 κόκκινο λάχανο
  • Χυμό 1 λεμονιού
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί. Στραγγίζουμε τις ζελατίνες από το νερό και τις προσθέτουμε στην ζεστή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν.

Κόβουμε τις κορυφές από τα σπαράγγια και τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει για ένα λεπτό. Τα βγάζουμε από το νερό και τα ρίχνουμε σε μπολ γεμάτο νερό και πάγο προκειμένου να σταματήσουμε τον βρασμό και να μείνουν τα σπαράγγια όσο πρέπει τραγανά. Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε το μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος με τις ζελατίνες, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Σε μια μακρόστενη φόρμα κέικ στρώνουμε μεμβράνη για να την καλύψουμε και να περισσεύει και από γύρω. Στρώνουμε ολόκληρες τις φέτες του καπνιστού σολομού, έτσι ώστε να καλύπτουν τον όλη τη φόρμα αλλά να προεξέχουν γύρω γύρω για να έρθουν στο τέλος και να καλύψουν από πάνω το μείγμα που θα στρώσουμε. Απλώνουμε πάνω στον σολομό το μισό μείγμα μασκαρπόνε και από πάνω απλώνουμε τα σπαράγγια σε σειρά το ένα δίπλα στο άλλο κατά μήκος της φόρμας. Απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο μίγμα μασκαρόνε και σκεπάζουμε με τον σολομό. Διπλώνουμε τη μεμβράνη για να κλείσουμε από πάνω τον σολομό και τοποθετούμε τη φόρμα στην κατάψυξη για 1 ώρα. Ξοφορμάρουμε και κόβουμε σε φέτες πάχους 2 εκ. Βοηθάει να κόψουμε την τερίνα μαζί με τη μεβράνη και να την αφαιρέσουμε πριν βάλουμε το κομμάτι στο πιάτο – έτσι θα κοπεί το κομμάτι χωρίς να χαλάσει το στήσιμο των υλικών.

Η τερίνα πρέπει να μείνει στο ψυγείο μέχρι να την προσφέρουμε.

Σερβίρουμε σε ένα πιάτο και φτιάχνουμε μία σαλάτα με κόκκινο λάχανο σε λωρίδες, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.