ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΑΛΑΤΑ ΝΙΣΟΥΑΖ ΜΕ ΡΙΚΙ Ή ΠΑΛΑΜΙΔΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 06/11/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Χριστόφορο Πέσκια

Ημερομηνία προβολής 06/11/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φιλέτα ρίκι, ή παλαμίδα
  • 2 καρδιές μαρούλιού
  • 300 γρ. σταμναγκάθι
  • 30 ml ελαιόλαδο Άλτις
  • 4 αβγά
  • 12 αντζούγιες
  • 20 ελιές καλαμών
  • 20 ελιές πράσινες
  • Κάπαρη
  • Μάραθο
  • 200 γρ. πατάτες baby
  • Μαϊντανό
  • Αλάτι – πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ:

  • 1 κρεμμύδι μικρό, κοκκάρι ή εσαλότ
  • ½ κ.σ. μουστάρδα Dijon Maille Originale
  • 30 – 50 ml ξύδι
  • 120 – 140 ml ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι – πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να ετοιμάσουμε τη βινεγκρέτ, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το ξύδι, αλάτι – πιπέρι και ανακατεύουμε.
Για να ετοιμάσουμε τους μεζέδες του πιάτου μας, ξεκινάμε βράζοντας τις πατάτες με τη φλούδα. Βράζουμε τα αυγά για 9 -10 λεπτά. Μόλις περάσει ο χρόνος βρασμού τα βάζουμε σε μπολ με νερό και πάγο. Προτού τα βράσουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Βράζουμε το σταμναγκάθι σε αλατισμένο νερό που βράζει για 2 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε το σταμναγκάθι σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Στεγνώνουμε τα χόρτα καλά με χαρτί και τα βάζουμε σε ένα μπολ όπου τα ανακατεύουμε με βινεγκρέτ και αλάτι – πιπέρι. Διαλέγουμε τα φύλλα που είναι στην καρδιά του μαρουλιού και σε ένα μπολ τα ανακατεύουμε ολόκληρα με την κάπαρη, τον μάραθο και τη βινεγκρέτ. Καθαρίζουμε τα αβγά και τα κόβουμε στα τέσσερα, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε αλάτι – πιπέρι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ζεστές πατάτες και τον μαϊντανό με το ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι – πιπέρι. Αλείφουμε τη παλαμίδα με λίγο λάδι και σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι που έχει ζεσταθεί καλά, ώστε το ψάρι να καλοψηθεί απέξω και εσωτερικά να κρατάει, να είναι ζουμερό και στη συνέχεια το κόβουμε σε φέτες και ρίχνουμε αλάτι – πιπέρι.
Σερβίρουμε σε πιατέλα, όπου τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο – κυκλικά – τις βραστές πατάτες, το σταμναγκάθι, τις αντζούγιες, τις ελιές, τα αυγά και τέλος το ψάρι.