ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 04/11/2010
Βαθμός δυσκολίας:
Από την μαγείρισσα Καίτη Κουφονικόλα
Μια εύκολη εκδοχή της Ταρτ-Τατέν με καραμελωμένα κρεμμύδια στιφάδου και παρμεζάνα
Ημερομηνία Προβολής: 04/11/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 225 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ που έχουμε αφήσει στην κατάψυξη
- 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
Για τη γέμιση:
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
- 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
- 50 γρ. πανσέτα ή μπέικον
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 150 ml κόκκινο κρασί
- 65 γρ. σταφίδες
- 1 ξυλάκι κανέλλας
- 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ξύσμα παρμεζάνας για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και από πάνω ξύνουμε στον τρίφτη την παγωμένη μαργαρίνη για να μη λιώνει. Με μαχαίρι αναμιγνύουμε με γρήγορες κινήσεις τη μαργαρίνη με το αλεύρι, ώστε η μαργαρίνη να πάει παντού και να δημιουγήσει με το αλεύρι μια ζύμη τριφτή σαν άμμο. Προσθέτουμε το λεμόνι και 3 – 4 κουταλιές σούπας παγωμένο νερό και φτιάχνουμε με τα χέρια μας τη ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση: σοτάρουμε τα κρεμμύδια στιφάδου σε ελαιόλαδο [ολόκληρα ή κομμένα στη μέση αν υπάρχουν κάποια μεγάλα], μέχρι να πάρουν χρώμα καραμέλας. Κατόπιν προσθέτουμε το μπέικον κομμένο σε κομματάκια και σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κρασί, τις σταφίδες, την κανέλλα, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι. Βάζουμε αρκετό νερό να σκεπαστούν τα κρεμμύδια και τα σιγοβράζουμε ανακατεύοντας κάπου κάπου μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να καραμελώσουν. Τα βγάζουμε από φωτιά αφαιρώντας την κανέλα και το δεντρολίβανο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα αφήνουμε στο τηγάνι, αν μπορούμε στη συνέχεια να το βάλουμε και στον φούρνο ή τα μεταφέρουμε σε μια ταρτιέρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ανοίγουμε το φύλλο στο ίδιο μέγεθος με το σκεύος ή την ταρτιέρα μας και σκεπάζουμε τα κρεμμύδια απλώνοντας το φύλλο απο πάνω τους. Τρυπάμε ελαφρώς το φύλλο με πιρούνι σε όλη την επιφάνειά του. Βάζουμε στον φούρνο το σκεύος ή την ταρτιέρα για 30-35 λεπτά μέχρι να φουσκώσει από πάνω και να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Τέλος αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα. Γαρνίρουμε με το ξύσμα παρμεζάνας και σερβίρουμε.