ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 06/12/2016
Βαθμός δυσκολίας:
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΑΡΤΙΕΡΑ 26 ΕΚ.
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
250 ΓΡ. ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
170 ΓΡ. ΒΟΥΤΥΡΟ LURPAK (ΛΙΩΜΕΝΟ & ΚΡΥΟ)
150 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ
1/2 Κ.Γ. ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
1/2 Κ.Γ. ΥΓΡΗ ΒΑΝΙΛΙΑ
¼ Κ.Γ. ΑΛΑΤΙ
4 Κ.Σ. ΠΟΥΔΡΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
3 ΜΕΓΑΛΑ ΑΧΛΑΔΙΑ
2 Κ.Σ. ΒΟΥΤΥΡΟ LURPAK
3 Κ.Σ. ΝΕΡΟ
¾ ΦΛ. ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ
¼ Κ.Γ. ΑΛΑΤΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ:
4 ΜΕΓΑΛΑ ΑΧΛΑΔΙΑ
1 Κ.Σ. ΒΟΥΤΥΡΟ LURPAK
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ
ΦΙΛΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
EKTEΛΕΣΗ
Για τη ζύμη:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, την υγρή βανίλια, το άρωμα αμυγδάλου, την μισή πούδρα αμυγδάλου και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα της ζύμης σε μια ταρτιέρα και πιέζουμε με τα χέρια στον πάτο και τα τοιχώματα. Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 12 λεπτά.
Για τη γέμιση:
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη μαρμελάδα σύκου την αραιώνουμε με λίγο νερό και την σουρώνουμε για να χωρίσουμε τα υγρά από τα μεγάλα κομμάτια.
Κόβουμε τέσσερα μεγάλα αχλάδια σε λεπτές φέτες. Έπειτα ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τις φέτες αχλαδιού που θα βάλουμε στην επιφάνεια της τάρτας, ανακατεύουμε, σε δυνατή φωτιά, για 3 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Κόβουμε τρία μεγάλα αχλάδια σε λεπτές φέτες. Στο ίδιο τηγάνι, σωτάρουμε σε βούτυρο τις φέτες αχλαδιού που θα βάλουμε στη γέμιση. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα σύκο, το αλάτι, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε, σε χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Έπειτα τις λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνουν πουρές και ζεσταίνουμε τον πουρέ σε ένα κατσαρολάκι για άλλα 5 λεπτά.
Στη συνέχεια πασπαλίζουμε την προψημένη βάση με την υπόλοιπη πούδρα αμυγδάλου.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση με τον πουρέ αχλαδιού και σύκου και τοποθετούμε από πάνω τις φέτες αχλαδιού, ξεκινώντας από τις άκρες κυκλικά και φτάνοντας στη μέση της τάρτας.
Ψήνουμε την τάρτα με τη γέμιση, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά. Αφού ψηθεί, με ένα πινέλο, την αλείφουμε στην επιφάνεια με μαρμελάδα σύκο για να γυαλίσει. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου, την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.