ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑ ΑΛΑ ΓΚΡΕΚ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 28/05/2015

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον Chef Kωστή Κωστάκη
ΥΛΙΚΑ
Για 4 ταχινόπιτες 
Για το ζυμάρι: 
  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό 
  • 250 γρ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο 
  • 1 αβγό
  • 50 γρ. βούτυρο Lurpak (θερμοκρασία δωματίου)
  • 50 γρ. ελαιόλαδο 
  • 100 γρ. γάλα 
  • 150 γρ. νερό 
  • 1 κ.γ. ξερή μαγιά 
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη 
Για τη γέμιση:
  • 200 γρ. ταχίνι 
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη 
  • 1 κ.γ. κανέλλα 
  • 80 ml ελαιόλαδο
Για τη διακόσμηση:
  • Καστανή  ζάχαρη 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, το αβγό, την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε. 
Προσθέτουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το σκληρό αλεύρι, το κίτρινο χωριάτικο αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. 
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη, να φουσκώσει, για 30 λεπτά.  

Για τη γέμιση:
Ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη, το ταχίνι, την κανέλλα, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. 
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και ανοίγουμε 4 φύλλα. 
Απλώνουμε πάνω σε κάθε φύλλο ξεχωριστά, κουταλιές από τη γέμιση, ανοίγουμε μία τρύπα στην μέση του φύλλου και το κάνουμε ρολό. 
Στη συνέχεια το τεντώνουμε, το κόβουμε στη μέση και το τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκάρι. 
Διαλύουμε την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη σε ζεστό νερό, βουτάμε μέσα μια – μια τις ταχινόπιτες. Έπειτα τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και τις πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη. Τις αφήνουμε για μισή ώρα, να ξεκουραστούν. 
Στη συνέχεια τις ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για μισή ώρα, μέχρι να πάρουν χρώμα.