ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/04/2015
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
Ημέρα προβολής 09/04/15. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
Για 2 τσουρέκια
- 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 200 γρ. χλιαρό νερό
- 42 γρ. φρέσκια μαγιά
- 115 γρ. βούτυρο Lurpak
- 170 γρ. ζάχαρη
- 3 μεσαία αβγά
- ¼ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
- ½ κ.γ. κακουλέ
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- 1 ασπράδι αβγού
- Φιλέ αμυγδάλου (για πασπάλισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το βούτυρο με τη ζάχαρη, κρατώντας λίγη ποσότητα από τη ζάχαρη.
Χτυπάμε στο γουδί με 1 κουταλιά ζάχαρη το δάκρυ μαστίχας και την προσθέτουμε στο μίξερ. Ρίχνουμε ένα – ένα τα αβγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζουμε σε ένα μπολ την μαγιά με το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Αφαιρούμε από το μίξερ το σύρμα, τοποθετούμε τον γάντζο και προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μισή μαγιά, σιγά-σιγά το αλεύρι και τέλος την υπόλοιπη μαγιά.
Χτυπάμε μέχρι να γίνει μαστιχωτή και ελαστική η ζύμη και την αφήνουμε για 10 λεπτά, σκεπασμένη, να φουσκώσει.
Στη συνέχεια πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχήμα σφιχτής πλεξούδας και τα αφήνουμε να φουσκώσουν δεύτερη φορά.
Βάζουμε το ασπράδι σε ένα μικρό μπολ και το χτυπάμε με ένα πιρούνι, μέχρι να ξεκινήσει να ασπρίζει. Αλείφουμε από πάνω τα τσουρέκια με ένα πινέλο με το χτυπημένο ασπράδι αβγού και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε τα τσουρέκια, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 155 βαθμούς, για 40-45 λεπτά.