ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΤΡΙΦΤΟΠΙΤΑ ΘΡΑΚΗΣ (Η ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΤΥΡΟΨΩΜΟ)

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 23/02/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Στέλλα Σπανού

Ημερομηνία Προβολής: 23/02/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. μαλακό αλεύρι
  • 300 γρ. μαλακιά φέτα
  • 175 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 1 ποτ. νερό
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι και την αδειάζουμε σε ένα πιάτο για να κρυώσει και να μπορούμε να την πιάσουμε. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι και σιγά σιγά το νερό μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Όταν πατάμε τη ζύμη με το δάχτυλό μας κι αυτή ανεβαίνει, σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Τη μεταφέρουμε σε ξύλο ή στον πάγκο, όπου έχουμε πασπαλίσει λίγο αλεύρι.  Κόβουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Πιάνουμε το πρώτο, βουτάμε το χέρι μας στην μαργαρίνη και με τα δύο χέρια ανοίγουμε το φύλλο γυρνώντας το γύρω γύρω. Προσθέτουμε μαργαρίνη αν στεγνώνει το φύλλο και συνεχίζουμε μέχρι να ανοίξουμε ένα φύλλο, λίγο μικρότερο από τη διάμετρο του σκεύους. Βάζουμε το φύλλο σε ένα βάθυ ταψί ή μια μεγαλούτσικη ταρτιερα. Τρίβουμε από πάνω τη φέτα. Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο άλλα δύο φύλλα και τα απλώνουμε στο ταψί εναλλάξ με τριμμένη φέτα. Φτιάχνουμε και ένα τέταρτο φύλλο με το οποίο καλύτπουμε την τελευταία στρώση φέτας. Φέρνουμε τις άκρες του τυρόψωμου στο κέντρο, σαν να θέλουμε να κάνουμε το σχήμα του πουγκιού και γυρνάμε όλο το τυρόψωμο ανάποδα. Έτσι το κάτω φύλλο γίνεται το πάνω φύλλο του ψωμιού και είναι οικρες του γυρισμένες προς τα μέσα. 

Περιχύνουμε την πίτα με τη μαργαρίνη που περίσσεψε. Δεν την χαράζουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.