ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΦΛΟΓΕΡΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 30/11/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Νίκη Μηταρέα

Ημερομηνία Προβολής: 30/11/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γρ. κιμά χοιρινό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 ποτ. γλυκό κρασί Μαυροδάφνη
  • 250 γρ. ντομάτα κονκασέ Pummaro
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 φλ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη τριμμένη
  • Φρέσκο βασιλικό για το γαρνίρισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τις φλογερες:

  • 2 φλ. αλεύρι
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σ. γάλα χλιαρό
  • Αλάτι
  • Νερό, όσο χρειαστεί
  • Μαργαρίνη Βιτάμ για το τηγάνι

Για τη σάλτσα:

  • 250 γρ. χυμό ντομάτας Pummaro
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε το γλυκό κρασί. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά του, βάζουμε το μοσχοκάρυδο, την κανέλλα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ντομάτα μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά ανακατεύοντας συχνά.

Για τη σάλτσα: σε κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό ντομάτας προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Μόλις δέσει, προσθέτουμε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Για τις κρέπες: σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε σιγά σιγά χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί χυλός. Κατόπιν προσθέτουμε το αβγό, λίγο αλάτι και λίγο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Αν ο χυλός είναι πολύ αραιός προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα μικρό τηγάνι και μόλις κάψει προσθέτουμε μισό κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη και ανακινούμε το τηγάνι για να καλυψεί όλη τη επιφάνειά του λιώνοντας. Αν χρησιμοποιούμε κρεπιέρα Tefal δεν χρειάζεται να βάλουμε τη μαργαρίνη. Γεμίζουμε χυλό ένα φλιτζανάκι του καφέ για να έχουμε πάντα την ίδια δόση (ή κουτάλα σερβιρίσματος) και το

αδειάζουμε στο τηγάνι, φροντίζοντας να απλωθεί παντού. Μόλις η κρέπα αρχίσει να ψήνεται ξεκολλάει εύκολα και με τη βοήθεια μιας ξύλινης σπάτουλας τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Μόλις ροδίσει ελαφρά και η άλλη πλευρά, τη μεταφέρουμε σε πιατέλα. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζουμε μέχρι να φτιάξουμε 8-10 κρέπες, βάζοντας τη μία πάνω στην άλλη.

Παίρνουμε μια κρέπα και κατά μήκος βάζουμε μια κουταλιά κιμά, την τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και την τοποθετούμε μέσα σε πυρέξ. Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το πυρέξ, τοποθετώντας τις κρέπες τη μία δίπλα στην άλλη. Κατόπιν περιχύνουμε τις κρέπες με τη σάλτσα ντομάτας και τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Ψήνουμε τις κρέπες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά. Σερβίρουμε με μαϊντανό.