ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 16/12/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον chef Ανδρέα Λαγό
Ημερομηνία Προβολής: 16/12/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
(για 12 κομμάτια)
Για τα σπαράγγια:
- 24 σπαράγγια
- 12 φύλλα κρούστας
- 1 κ.σ μέλι
- 3 κ.σ. σόγια σος
- 3 κ.σ. καβουρδισμένο σησαμέλαιο
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 100 γρ. φιστίκι
- Mαργαρίνη Βιτάμ Culinesse
- Μαύρο σουσάμι
Για το dip:
- 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.σ. μέλι
- 3 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.σ. τζίντζερ
- Ξύσμα & χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι
- 1-2 κ.σ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κάτω μέρος από τα σπαράγγια που είναι σκληρό και τα ξεφλουδίζουμε με την βοήθεια του αποφλοιωτή (αν θέλουμε μπορούμε να κρατήσουμε τις φλούδες και να τις προσθέτουμε σε ζωμούς λαχανικών για έξτρα γεύση). Ξεφλουδίζουμε μόνο το κοτσάνι, όχι το τρυφερό πάνω μέρος τους.
Βάζουμε τα σπαράγγια σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με τη σόγια σος, το σησαμέλαιο, το μέλι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαριναριστούν για 15 περίπου λεπτά. Κρατάμε τη μαρινάδα για το σερβίρισμα.
Αλέθουμε τα φιστίκια στο μπλέντερ, τα θέλουμε σε μικρά κομματάκια, όχι τελείως σκόνη.
Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα φυστίκια. Βάζουμε από πάνω άλλο ένα φύλλο, αλείφουμε με μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με φιστίκια. Διπλώνουμε τα φύλλα στη μέση κατά μήκος [από την μακριά τους πλευρά], και στις δύο άκρες του φύλλου τοποθετούμε δύο και δύο σπαράγγια, έτσι ώστε να εξέχουν οι φουντίτσες τους, από τη μέση και πάνω. Διπλώνουμε το κάτω μέρος καλύπτοντας τις άκρες των σπαραγγιών και αρχίζουμε να τα τυλίγουμε σε ρολάκια, προς το κέντρο του φύλλου. Στο σημείο που θα συναντηθούν τα δύο ρολλάκια κόβουμε το φύλλο και το χωρίζουμε σχηματίζοντας δύο μικρά ρολλάκια σπαραγγιών.
Τοποθετούμε τα πακετάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με μαργαρίνη, πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C για 8-12 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα και τα σπαράγγια να καραμελώσουν.
Για το dip βάζουμε όλα τα υλικά: γιαούρτι, ταχίνι, μέλι, ξύσμα και χυμό λεμονιού, τριμμένο τζίτζερ, αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τα ρολλάκια σπαραγγιών ακτινωτά σε μια στρογγυλή πιατέλα, βάζουμε στη μέση το ντιπ και ραντίζουμε με τη μαρινάδα και πασπαλίζουμε με τριμμένα φιστίκια.