ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 14/04/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Αθηναγόρα Κωστάκο
Ημερομηνία Προβολής: 14/4/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 15 Γαρίδες μεσαίες
- 2-3 πίτες για σουβλάκι
- 1 ματσ. άνηθο
- 1 ματσ. φρέσκο κόλιανδρο (ή μαιντανό)
- 1 πιπεριά τσίλι
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 10 σκελ. σκόρδο
- 1 σφηνάκι ούζο
- 1 ντομάτα
- 1 σελινόριζα 350 γρ.
- 1 λ. γάλα
- 200 γρ. μαργαρίνη Βίταμ
- Ελαιόλαδο Άλτις
- Αλάτι & πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά φτιάχνουμε την σάλτσα γαρίδας:
Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κέλυφος από τις γαρίδες. Όταν πάρουν χρωμα σβήνουμε με ούζο. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Προσθέτουμε μια κ.σ. ντοματοπελτέ. Επίσης το κρεμμύδι χοντρκομμένο και μια σκελίδα σκόρδο, απλά κομμένη στη μέση, με την φλούδα της. Χοντροκόβουμε μια ντομάτα και την ρίχνουμε και αυτήν μέσα. Σκεπάζουμε με νερό. Αφήνουμε να βράσουν σε μετρια θερμοκρασία, για 15 λεπτά. Στη συνέχεια την σουρώνουμε, ρίχνουμε την σουρωμένη σάλτσα ξανά στο κατσαρολάκι και την αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα, για να δέσει.
Φτιάχνουμε την σκορδαλιά από σελινόριζα:
Ξεφλουδίζουμε την σελινόριζα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τη ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε γάλα, μέχρι να σκεπαστεί. Την αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά, σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συχνά. Η σελινόριζα θα πιεί το γάλα και θα μαλακώσει. Όταν είναι έτοιμη την κατεβάζουμε από την φωτιά και την σουρώνουμε.Την ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε μια κουταλιά μαργαρίνη και 3 φέτες σκορδάκι. Ανακατεύουμε καλ
ά και την πολτοποιούμε με πηρούνι ή με ένα μπίμερ, μέχρι να αποκτήσει την υφή σκορδαλιάς.
Όσο βράζουν τα υπόλοιπα φτιάχνουμε το σουβλάκι γαρίδας:
Χρησιμοποιούμε μεγάλες γαρίδες για να φτουρίσουν στο σουβλάκι. Τις περνάμε σε σουβλάκια και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε ένα τηγάνι να κάψει καλά και ρίχνουμε ελαιόλαδο. Προσθετουμε μια σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση, με την φλούδα της. Ρίχνουμε και τις γαρίδες και τις σοτάρουμε ελάχιστα με πολύ δυνατή φωτιά, για να μην σκληρύνουν.
Ψιλοκόβουμε μια πιπεριά τσίλι, όσο μπορούμε περισσότερο κρατώντας τα σποράκια της. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε άλλο ένα σκόρδο, όσο περισσότερο μπορούμε, έχοντας αφαιρέσει τον πυρήνα του. Κόβουμε επίσης τον φρέσκο κόλιανδρο. Τα ρίχνουμε όλα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε μπόλικο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με αυτήν την μαρινάδα τα σουβλάκια γαρίδας.
Συνθέτουμε:
Ψήνουμε τις πίτες (σε σχάρα ή αντικολλητικό τηγάνι), τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις τρίβουμε με μια σκελίδα σκόρδο ώστε να έχουν άρωμαΑλείφουμε κάθε πίτα με λίγη σκορδαλιά, προσθέτουμε ντομάτα και κρεμμύδι σε φέτες, περιχύνουμε με την σάλτσα γαρίδας και βάζουμε από πάνω τα σουβλάκια. Τα τυλίγουμε σε λαδόκολλα.