ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 31/01/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Νίκο Καραθάνο
Ημερομηνία Προβολής: 31/01/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 4 φιλέτα σκουμπρί κομμένα στη μέση οριζοντίως
- 500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 2 κ.σ. ζωμό κότας Knorr
- 150 γρ. μέλι
- 50 γρ. ξίδι ξέρες (xeres)*
- 100 ml ελαιόλαδο Άλτις
- 10 γρ. δεντρολίβανο
- Φρέσκο θυμάρι
*το ξίδι xeres φτιάχνεται από sherry και είναι ιδανικό για μαρινάδες, μπαρμπεκιού και σος για σαλάτες
Για το σερβίρισμα:
- Χοντρό Αλάτι
- Ξύσμα από λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε νερό σε ένα κατσαρολάκι και μόλις βράσει το κλείνουμε. Τοποθετούμε τα φιλέτα πάνω σε σχάρα και μέσα σε βαθύ ταψί. Με μια κουτάλα ρίχνουμε πάνω τους λίγο λίγο το ζεστό νερό μέχρι να ψηθoύν. Έπειτα τα βάζουμε μέσα σε ηλιέλαιο με λίγο φρέσκο θυμάρι, αλάτι και σκόρδο και τα αφήνουμε να μαλακώσουν (όσο πιο πολύ τα αφήνουμε τόσο καλύτερα).
Στη συνέχεια βράζουμε τα φασόλια σε νερό με ένα ολόκληρο κρεμμύδι. Τα σουρώνουμε, κρατάμε ένα ποτήρι από το ζουμί τους και πετάμε το κρεμμύδι. Τη μισή ποσότητα την κάνουμε πουρέ και την άλλη την αφήνουμε όπως είναι. Για να τα κάνουμε πουρέ, τα βάζουμε στο μούλτι και αφού τα χτυπήσουμε ρίχνουμε ελαιόλαδο και λίγο από τον ζουμί στο οποίο βράσανε μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.
Για την βινεγκρέτ, βάζουμε σε ένα μπολάκι το μέλι μαζί με το ξίδι και το δεντρολίβανο και ρίχνουμε σίγα σιγά το ελαιόλαδο- τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Βάζουμε λίγη από τη βινεγκρέτ στον πουρέ από τα μαυρομάτικα και προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, την υπόλοιπη βινεγκρέτ και ρίχνουμε λίγο αλάτι, το πιπέρι και τα υπόλοιπα φασόλια και τα σοτάρουμε ελαφρώς.
Βγάζουμε το σκουμπρί από το ηλιέλαιο και σε ένα πιάτο βάζουμε πρώτα τη βινεγκρέτ, τον πουρέ, ξαπλώνουμε πάνω στον πουρέ το σκουμπρί και δίπλα βάζουμε τα σοταρισμένα φασόλια. Γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας.