ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΥΠΑ ΚΑΣΤΑΝΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΓΡΙΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 12/01/2012

Βαθμός δυσκολίας:

 

Από την Chef Κωνσταντίνα Φάκλαρη

Ημερομηνία Προβολής: 12/1/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για τη σούπα:

  • ½ κιλό κάστανα
  • 2 σπιτικούς ζωμούς κότας Knorr
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • Αλάτι & πιπέρι

Για την κρέμα μανιταριών:

  • 20 γρ. άγρια μανιτάρια αποξηραμένα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 σφην. κονιάκ
  • 2 κλων. θυμάρι
  • 1 μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα κάστανα για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, και τα ξεφλουδίζουμε. Πλένουμε με νερό τα αποξηραμένα μανιτάρια. Διαλύουμε τους δύο ζωμούς κότας σε ένα λίτρο βραστό νερό.

Βάζουμε τα μανιτάρια σε κατσαρολάκι να μαλακώσουν με λίγο ζωμό κότας ίσα ίσα να τα καλύπτει. Μετά από 5-6 λεπτά σβήνουμε με την κρέμα γάλακτος και σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα μανιτάρια να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.

Σε δεύτερη κατσαρόλα λιώνουμε 2 κουταλιές σούπας μαργαρίνη. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε στη μαργαρίνη για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα βρασμένα κάστανα και 2 κλωναράκια θυμάρι και σοτάρουμε για μερικά λεπτά.

Σβήνουμε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ αδειάζουμε όλο το ζωμό κότας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε και λίγο αλάτι και αφήνουμε να βράσει για περίπου μισή ώρα.

Αφαιρούμε το θυμάρι από την κατσαρόλα, προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αδειάζουμε τη σούπα σε μεγάλο μπλέντερ και την αλέθουμε για να γίνει βελουτέ.

Αλέθουμε σε άλλο μπλέντερ ή με το μπλέντερ χειρός τα μανιτάρια με την κρέμα γάλακτος.

Σερβίρουμε τη σούπα σε σφηνάκια ή σε φλιτζανάκια του ελληνικού καφέ.

Περιχύνουμε κάθε ποτήρι με 1-2 κουταλιές από την κρέμα μανιταριών και σερβίρουμε.

Αν δεν βγάλουμε τη σούπα σε μπουφέ, αλλά τη σερβίρουμε σε πιάτο μπορούμε να βάλουμε σε κάθε πιάτο κρέμα μανιταριών χωρίς να την αλέσουμε, ώστε τα μανιτάρια να είναι ολόκληρα.

Συνοδεύουμε με κάποιο κόκκινο κρασί από ξινόμαυρο Αμυνταίου.