ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 03/02/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Nomad Chef Ανδρέα Λαγό
Ημέρα προβολής 3/2/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
Για 6-8 άτομα
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- Αλάτι
- 120 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
- 100 γρ. ηλιέλαιο
- 3 κ.σ. κακάο
- 160 γρ. νερό
- 100 γρ. ξινόγαλο
- 2 αβγά
- 1 βανιλίνη
- 50 γρ. μαλακές καραμέλες βουτύρου
Για τη σάλτσα κακάο
100 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
2 κ.σ. κακάο
6 κ.σ. γάλα
80 γρ. φιστίκια αράπικα
150 γρ. ζάχαρη άχνη
Για το σερβίρισμα
500 γρ. παγωτό βανίλια (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το κέικ
Σε ένα τηγάνι 25εκ. βάζουμε το νερό, το ηλιέλαιο, τη μαργαρίνη, το κακάο ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να ζεσταθούν, όχι να βράσουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν λιώσει τελείως η μαργαρίνη και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξινόγαλο, το αλεύρι, τη βανιλίνη και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα αβγά και λίγο αλάτι. Κόβουμε τις καραμέλες γάλακτος και τις προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά, περίπου, μέχρι να φουσκώσει. Είναι έτοιμο όταν τοποθετήσουμε στο κέικ μια οδοντογλυφίδα, η οποία όταν τη βγάλουμε, να μην είναι εντελώς στεγνή.
Βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει.
Για την σάλτσα κακάο
Λιώνουμε τη μαργαρίνη μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη άχνη και χοντροκομμένα φιστίκια (κρατάμε λίγα για το σερβίρισμα) Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να σιγουρευτούμε ότι δεν έχει μείνει κανένα κομματάκι από τη ζάχαρη.
Περιχύνουμε με την σάλτσα κακάο το κέικ.
Στην αρχή θα είναι λίγο υγρό αλλά όσο παγώνει σταθεροποιείται.
Για το σερβίρισμα προσθέτουμε από πάνω μπόλικο παγωτό βανίλια, περιχύνουμε με λίγη σάλτσα ακόμα και έξτρα φιστίκια. Το σερβίρουμε με κουτάλι.