ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ & ΜΕΛΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 22/02/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τις γυναίκες του κέντρου γεύσεων “Αρκαδιανή”

 

Ημερομηνία Προβολής: 22/02/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video


ΥΛΙΚΑ (για 40-50 κομμάτια)

  • 1 φλ. νερό
  • ¼ φλ. ούζο ή τσίπουρο
  • 1/2  φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 40 γρ. χοντρή ζάχαρη
  • Αλεύρι (όσο σηκώσει) 

Για το σιρόπι:

  • 300 γρ. νερό
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. μέλι
Για τη γέμιση:
  • 200 γρ. φρυγανιά χοντροκομμένη
  • 650 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1500 γρ. ζάχαρη άχνη για το ζαχάρωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι: ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη. Όταν πάρει μια βράση, ρίχνουμε το μέλι. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει άλλα 5 λεπτά και στη συνέχεια το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

 

Ετοιμάζουμε την γέμιση: ρίχνουμε σε ένα μπολ την καρυδόψιχα χοντροκομμένη και την φρυγανιά επίσης χοντροκομμένη. Τα υλικά αυτά πρέπει να είναι χοντροκομμένα για να μην λασπώσει το μείγμα. Προσθέτουμε κανέλλα και γαρύφαλλο. Στη συνέχεια το ανακατεύουμε με το κρύο σιρόπι. Ρίχνουμε στη γέμιση τόσο σιρόπι, όσο να υγρανθεί αλλά να μην γίνει σαν σούπα. Την αφήνουμε στην άκρη.

 

Για τη ζύμη: ρίχνουμε σε ένα μπολ το νερό, το ούζο, το λάδι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα προσθέτουμε ζυμώνοντας λίγο λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια  μαλακή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε μεγάλο και λεπτό φύλλο.

Βάζουμε 5 εκατοστά από την άκρη του φύλλου μια κουταλιά γέμιση, γυρνάμε τηνκρη του φύλλου πάνω από τη γέμιση για να τη σκεπάσουμε και με ένα ποτήρι κόβουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου το σκαλτσούνι προσέχοντας φυσικά να έχουμε συμπεριλάβει μέσα τη γέμιση! Συνεχίζουμε έτσι βάζοντας γέμιση γύρω γύρω στο φύλλο και φτιάχνοντας σκαλτσουνάκια μέχρι να τελειώσει το φύλλο ή η γέμιση.

Τα απλώνουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο σε 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς.

 

Εν τω μεταξύ βράζουμε  μισό λίτρο νερό με ένα ξύλο κανέλας και φτιάχνουμε το λεγόμενο κανελόνερο. Όταν ψηθούν τα σκαλτσούνια τα βουτάμε στιγμιαία στο κανελόνερο και τα πανάρουμε σε άχνη ζάχαρη.