ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 28/10/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον σεφ Ανδρέα Λαγό
Η μυρωδάτη σελινόριζα και οι πατάτες δένονται με μια πλούσια μπεσαμέλ και απογειώνονται με το τραγανό φουντούκι σ’ αυτό το χειμωνιάτικο γκρατέν
ΥΛΙΚΑ
- 1 μεγάλη σελινόριζα
- 5 μέτριες πατάτες
- ½ φλ. χοντροκομμένα φουντούκια
- Για τη σάλτσα:
- 3 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο λιωμένες
- 3 κ.σ. αλεύρι Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 ½ φλ. γάλα
- 3 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
- 1½ φλ. παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις πατάτες και την σελινόριζα. Με το ειδικό εργαλείο πού λέγετε «μαντολίνο» κόβουμε τα λαχανικά σε λεπτές φέτες. Αν δεν έχουμε μαντολίνο φροντίζουμε να κόψουμε την πατάτα και τη σελινόριζα σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε για να ψηθούν πιο γρήγορα και ομοιόμορφα. Τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και λίγο χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Στη συνέχεια, όταν θα τα χρησιμοποιήσουμε θα τα σουρώσουμε και θα τα στραγγίξουμε καλά. Για την σάλτσα: Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με τη μαργαρίνη και το ελαιόλαδο προσέχοντας να μην μας μαυρίσει το σκόρδο γιατί πικρίζει. Ρίχνουμε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο θυμάρι και την παρμεζάνα. Σε ένα σκεύος, ταψί πυρίμαχο ή κατσαρόλα που μπορεί να μπει στο φούρνο κάνουμε στρώσεις με τις μισές πατάτες, τη σελινόριζα και τα μισά φουντούκια, καλύπτουμε με την μισή σάλτσα και επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες πατάτες, τα φουντούκια και την σελινόριζα. Καλύπτουμε με τη υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα. Σκεπάζουμε το σκεύος με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180ο C για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα, ψήνουμε στο γκριλ για 5 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με φουντούκια και θυμάρι και σερβίρουμε το φαγητό όσο είναι ζεστό.