ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 19/11/2013
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Ηλία Μπαξάνη
Ημέρα προβολής 19/11/2013. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
- 1 λάχανο
- 500 γρ. φακές
- 1 φύλλο δάφνης
- 200 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
- 2 σκελ. σκόρδο
- 1 ματσ. άνηθο
- 50 ml λευκό κρασί
- 600 γρ. κοτόπουλο φιλέτο
- 1 ζωμός κότας Knorr Σπιτικός
- Ξίδι
- 250 γρ. γιαούρτι 0% λιπαρά
- 1 λεμόνι
- Αλάτι-πιπέρι
- Ελαιόλαδο Άλτις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις φακές με ένα δαφνόφυλλο για 20 λεπτά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Τις σουρώνουμε και τις ανακατεύουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμυδάκι, ψιλοκομμένο σκόρδο και άνηθο.
Κόβουμε το σκληρό μέρος του κοτσανιού από το λάχανο και το βάζουμε να βράσει για 5-8 λεπτά σε νερό. Όταν μαλακώσει το βγάζουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει και να κρυώσει.
Κόβουμε σε λωρίδες το φιλέτο κοτόπουλου και το σωτάρουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και την έτοιμη φακή, τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να μαγειρευτούν μαζί και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Απλώνουμε τα μεγάλα φύλλα του λάχανου και τα μικρά και κατεστραμμένα τα απλώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας. Σε κάθε φύλλο βάζουμε μία κουταλιά της σούπας γέμιση (φακές & κοτόπουλο) και το τυλίγουμε διπλώνοντάς το όπως βολεύει, ανάλογα με το σχήμα του. Το σημαντικό είναι να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση για να μην χυθεί στην κατσαρόλα. Πάνω από τα φύλλα και τα χοντρά κομμάτια των φύλλων που έχουμε βάλει στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε τους σαρμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον σφιχτά.
Κόβουμε το λεμόνι σε φέτες και το απλώνουμε πάνω από τους σαρμάδες. Ρίχνουμε από πάνω μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, το ζωμό κότας και νερό μέχρι τη μέση των σαρμάδων. Πιέζουμε τους σαρμάδες τοποθετώντας από πάνω ένα μεγάλο πιάτο, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά.
Για το σερβίρισμα ανακατεύουμε το γιαούρτι με ψιλοκομμένο άνηθο και αλατοπίπερο. Σερβίρουμε τους σαρμάδες και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ γιαουρτιού.