ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/02/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Ηρακλή Μάζη
ΥΛΙΚΑ
- 1/2 κ. σταμναγκάθι
- 150 γρ. απάκι
- 1 ώριμη ντομάτα
- 2 σκ. σκόρδο
- Χυμό από 1 λεμονι
- Αλάτι & πιπέρι
- ½ φλ. ελαιόλαδο Άλτις
- 5 κ.σ. αγουρέλαο Άλτις
- 1 σφηνάκι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το απάκι σε κύβους. Πλένουμε ελαφρά τα χόρτα. Αν δεν έχουμε σταμναγκάθι μπορούμε να κάνουμε την ίδια συνταγή με ότι χόρτα θέλουμε. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και αλάτι . Μόλις πάρει μία βράση ρίχνουμε το σταμναγκάθι και το ζεματάμε για 6 με 8 λεπτά . Έπειτα σουρώνουμε το σταμναγκάθι και ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα το ελαιόλαδο , το σκορδάκι σε φέτες και τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε αλλά δεν ρίχνουμε πολύ αλάτι γιατί το απάκι είναι αλμυρό. Τα αφήνουμε λίγο να σοταριστούν και προσθέτουμε το σταμναγκάθι. Σβήνουμε με ένα σφηνακι νερό. Ανακατεύουμε ελαφρά και μόλις πάρει μία βράση σβήνουμε τη φωτιά. Πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε με φρέσκο χυμό λεμονιού και φρέσκο αγουρέλαιο.