ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 25/11/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την ενδυματολόγο Αλεξάνδρα Κατσαΐτη

Ημερομηνία Προβολής: 25/11/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για τις φακές:

 

  • 1½ φλ. φακές
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σπιτικό ζωμό λαχανικών Knorr

 

Για τη σαλάτα:

 

  • 1 φλ. πλιγούρι
  • 2-3 σκελ. σκόρδο
  • 2 κολοκυθάκια
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό
  • 1/2 ματσ. δυόσμο
  • 10 τοματίνια
  • 2 κ.σ. ξυνομυζήθρα Πάρου
  • 50 γρ. κρίταμο τουρσί
  • Αλάτι χοντρό

 

Για τη βινεγκρέτ:

 

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, το κρεμμύδι κομμένο στη μέση, τα φύλλα δάφνης, το ζωμό λαχανικών και τις φακές και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν τελείως, περίπου 15 λεπτά.

Σουρώνουμε τις φακές, πετάμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, και τα δαφνόφυλλα, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν καλά.

Αφήνουμε το πληγούρι σε λίγο νερό να φουσκώσει για μερικά λεπτά.

Βάζουμε τις φακές σε μεγάλη σαλατιέρα.

Πλένουμε το κολοκυθάκι, το κόβουμε σε μικρά κυβάκια και το βάζουμε σε μια σαλατιέρα, μαζί με τις φακές, τα ντοματίνια κομμένα στε κομματάκια, τα φύλλα του δυόσμου ψιλοκομμένα και τον μαϊντανό μαδημένο με το χέρι.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το πλιγούρι αφού το στραγγίσουμε από το πολύ νερό.

Φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ βάζοντας σε ένα μπολάκι ξύδι, ελαιόλαδο και λίγη πάπρικα και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε τις φακές με τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού οι γεύσεις.

Βάζουμε στο μπολ τα μισά φύλλα κρίταμου και την ξινομυζήθρα και σερβίρουμε

Διακοσμούμε με το υπόλοιπο κρίταμο, χοντρό αλάτι κι λίγη ακόμα ξυνομυζήθρα με πάπρικα.