ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 13/12/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Ανδρέα Λαγό
Ημερομηνία προβολής 13/12/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
Για τις φακές:
- 200 γρ. φακές
- 3 κλων. θυμάρι
- 1 κρεμμύδι
- 4 σκελ. σκόρδο
- ½ μανταρίνι
- Αλάτι – πιπέρι
- 700 γρ. σαλάχι
- 3 κλων. θυμάρι
- 1 λεμόνι
- Αλάτι – πιπέρι
- 1 κρεμμύδι μικρό
- 1/3 φλ. χυμό από μανταρίνι
- 1 μανταρίνι
- Χυμό από ½ λεμόνι
- ½ ματσ. μαϊντανό
- 1 κλων. θυμάρι
- 10 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι (όχι ξυδάτες)
- Αγουρέλαιο Άλτις
- Αλάτι – πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να ετοιμάσουμε τις φακές, τις βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με θυμάρι ή ρίγανη φρέσκια, 1 κρεμμύδι, σκόρδο, αλάτι – πιπέρι, ½ μανταρίνι και βράζουμε για 20 λεπτά περίπου. Θέλουμε οι φακές να είναι al dente γι’ αυτό κατευθείαν μετά το βράσιμο τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό. Τις αδειάζουμε σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγο αγουρέλαιο.
Απλώνουμε το σαλάχι σε μια επιφάνεια, το αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές. Κόβουμε το λεμόνι σε λεπτές φέτες και τις απλώνουμε στον ατμομάγειρα κάτω από το σαλάχι και από πάνω το θυμάρι ή ρίγανη φρέσκια. Αν δεν διαθέτουμε ατμομάγειρα τότε σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό – περίπου ½ lt – ρίχνουμε μέσα ½ λεμόνι κομμένο σε φέτες και την βάζουμε στη φωτιά, μέσα στην κατσαρόλα βάζουμε ένα σουρωτήρι μεταλλικό το οποίο πρέπει να μην ακουμπάει στο νερό. Καλύπτουμε γύρω – γύρω την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο στο σημείο που ενώνεται με το σουρωτήρι έτσι ώστε να έχουμε διαρροή από τον ατμό. Αλατοπιπερώνουμε το σαλάχι και το απλώνουμε περιμετρικά στο σουρωτήρι και από πάνω το θυμάρι ή ρίγανη φρέσκια. Βράζουμε για 10 – 15 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να βράζει (ο χρόνος βρασμού εξαρτάται κι από τι πάχος θα έχει το κομμάτι του σαλαχιού).
Βγάζουμε το σαλάχι από το σουρωτήρι και αφαιρούμε τους χόνδρους (κόκκαλα) και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τις φακές στο σαλάχι και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, αν θέλουμε πιο ήπια γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο κρεμμυδάκι, τις ελιές, το χυμό ½ λεμονιού, το χυμό μανταρινιού, τα φύλλα από το μαϊντανό, το θυμάρι ή φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη, και το μανταρίνι σε φέτες κομμένες στη μέση, αλάτι – πιπέρι και μπόλικο αγουρέλαιο και ανακατεύουμε απαλά. Ιδανικά πρέπει να μείνει στο ψυγείο για ½ ώρα πριν το σερβίρουμε σε ένα μεγάλο πιάτο!