ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΡΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ 2 ΣΑΛΤΣΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 27/04/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Θανάση Ρούσσο

Ημερομηνία Προβολής: 27/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 γεμιστό ρολό κοτόπουλο IFANTIS
  • 250 γρ. μπρόκολο
  • 6 καρότα
  • 250 γρ. κουνουπίδι
  • ½ κιλό μικρές πατάτες
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ soft

Για τη σάλτσα μυρωδικών:

  • 1 ½ φλ. λευκό κρασί
  • 2 λεμόνια
  • 2 κλων. δεντρολίβανο
  • 1 ζωμό μπουκέτο μυρωδικών Knorr «Σπιτικό»
  • 3 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 2 κ.σ. αλεύρι

Για τη σάλτσα ψητού με βανίλιες:

  • ½ κιλό βανίλιες
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 1 σάλτσα για ψητό Knorr «Σπιτικό»
  • Κλαδιά ελιάς


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα κλαδιά της ελιάς και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κλαδιά νερατζιάς, μουριάς, κέδρου, πεύκου κλπ.
Στρώνουμε τα κλαδιά στον πάτο ενός ταψιού και από πάνω ακουμπάμε το ρολό κοτόπουλου περιχύνοντάς το με τη μαρινάδα της συσκευασίας του. Περνάμε μέσα στο διχτάκι του ρολού ένα κλωναράκι δεντρολίβανο για να δώσει άρωμα.
Σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα ψησίματος και από πάνω με αλουμινόχαρτο, ώστε να δημιουργηθεί μια γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 με 200 βαθμούς. Μετά ξεσκεπάζουμε, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 με 230 και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει χρώμα.
Για τη σάλτσα μυρωδικών ξεκινάμε κάνοντας ένα ρου ως εξής: σε κατσαρολάκι βάζουμε μια κουταλιά της σούπας μαργαρίνη και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη και να ξανθύνει το αλεύρι.
Σε περίπου 250 ml ζεστό νερό διαλύουμε το ζωμό μυρωδικών και τον προσθέτουμε στο ρου από μαργαρίνη και αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να δένει ελαφρά τη σάλτσα. Προσθέτουμε ξύσμα από μισό λεμόνι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη διατηρούμε ζεστή μέχρι την ώρα που θα τη χρησιμοποιήσουμε.
Για τη δεύτερη σάλτσα πλένουμε και χοντροκόβουμε τις βανίλιες και τις βάζουμε σε κατσαρολάκι με λίγη μαργαρίνη. Προσθέτουμε δυο κουταλιές της σούπας ζάχαρη, ½ φλιτζάνι κρασί και τη σάλτσα ψητού και ανακατεύουμε για να διαλυθεί. Βράζουμε μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να δένει και οι βανίλιες να αποκτήσουν υφή αραιής μαρμελάδας (περίπου 15 λεπτά).
Ετοιμάζουμε τα συνοδευτικά πλένοντας καλά το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τις πατάτες και ξεφλουδίζοντας τα καρότα. Κόβουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε μπουκίτσες και τα μαγειρεύουμε, είτε σε ατμομάγειρα, είτε σε ένα σκεύος στο φούρνο με λίγο ζωμό και κλεισμένο με αλουμινόχαρτο για να δημιουργηθεί ατμός.
Βγάζουμε το ρολό κοτόπουλο από το φούρνο και κόβουμε 4 μεγάλες φέτες.
Σερβίρουμε από δύο φέτες κοτόπουλο και λίγα λαχανικά σε δύο διαφορετικά πιάτα.
Περιχύνουμε το ένα πιάτο με τη σάλτσα μυρωδικών και την άλλη με τη σάλτσα βανίλιας.