ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΡΙΖΟΤΟ ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 22/12/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον chef Ανδρέα Λαγό

Ημερομηνία Προβολής: 18/11/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για τη σάλτσα ντομάτας:

3 κ.σ ελαιόλαδο Άλτις

 

  • 45 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 1 κρεμμύδι
  • ½ πράσο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 100 γρ. λευκό κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 200 γρ. ντομάτα κονκασέ Pummaro
  • 60 γρ. πελτέ ντομάτας Pummaro
  • 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1 σπιτικό ζωμό  κότας Knorr

 

Για το ριζότο:

 

  • 300 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
  • 1 σπιτικό ζωμό κότας Knorr
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 αβγά
  • 150 γρ. παρμεζάνα
  • 60 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Φύλλα βασιλικού και φλύδες παρμεζάνας

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και σβήνουμε με κρασί.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για  5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.

Προσθέτουμε το κονκασσέ, το ζωμό λαχανικών, 1 ποτήρι ζεστό νερό, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε τη σάλτσα  να μαγειρευτεί για 10 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Για το ριζότο ξεκινάμε σε κατσαρόλα και ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και μαργαρίνη μαζί.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει το ρύζι και να τραβήξει τα λιπαρά της κατσαρόλας.

Προσθέτουμε στο ρύζι σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα.

Όταν αρχίζει το ρύζι να απορροφά τη σάλτσα προσθέτουμε λίγο ζωμό κοτόπουλο και λίγο βραστό νερό ανακατεύοντας συνέχεια. Όσο το ρύζι απορροφά τα υγρά τόσο προσθέτουμε εναλλάξ σάλτσα ντομάτας και νερό.

Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Το ρύζι θέλει περίπου 15-20 λεπτά για να γίνει σωστά.

Μόλις το ρύζι μαλακώσει αλλά «κρατάει και λίγο» το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σε μπολάκι χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, φυλάμε τα απράδια στο ψυγείο και κρατάμε τους κρόκους.

Χτυπάμε τους κρόκους με λίγη παρμεζάνα μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο μείγμα και το προσθέτουμε στο ριζότο.

Προσθέτουμε και την υπόλοιπη παρμεζάνα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει και να ενσωματωθεί.

Τέλος προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο (εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε τριμμένο μπαχάρι) και το ξύσμα του λεμονιού, ανακατεύουμε και μόλις δέσει το ριζότο σερβίρουμε με μπόλικα φύλα βασιλικού, φλύδες παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.