ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 05/04/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Τασούλα Κουφοπούλου
Ημερομηνία Προβολής: 05/4/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 6 φύλλα χωριάτικα
- 10-11 φύλλα Βηρυττού (1 πακ.)
- ½ κιλό ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
- 1 κιλό καρύδια χοντροκομμένα
- 1 φλ. ζάχαρη
- 3-4 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- 3-4 κ.σ. κανέλλα
- ½ κ.σ. γαρύφαλλο κοπανισμένο
- Ελαιόλαδο Άλτις
Για το σιρόπι:
- 2 φλ. νερό
- 2 φλ. ζάχαρη
- λίγο λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε την γέμιση: βράζουμε το ρύζι, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια το ανακατεύουμε σε ένα μπολ με 1 φλ. ζάχαρη και 1 φλ. ελαιόλαδο. Σπάμε τα καρύδια με το χέρι ή σε ένα γουδί. Θέλουμε να είναι χοντροκομμένα. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με τη φρυγανιά, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
Στρώνουμε την πίτα στο ταψί: αφήνουμε τα φύλλα σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσουν. Χρησιμοποιούμε 2 ειδών φύλλα, γιατί η πίτα είναι χοντρούτσικη και δεν θα ψηθεί καλά μέσα αν δεν βάλουμε ψιλό φύλλο Βηρυτού. Ανοίγουμε τα δύο πακέτα με τα φύλλα. Λαδώνουμε ένα ταψάκι. Στρώνουμε στον πάτο 3 λαδωμένα φύλλα παραδοσιακά. Τα απλώνουμε σταυρωτά, δηλαδή στρίβουμε 90 μοίρες το ένα από το άλλο. Πάνω από το τρίτο φύλλο ρίχνουμε λίγο ρύζι και λίγο καρύδι. Το τέταρτο φύλλο που απλώνουμε είναι Βηρυτού. Ρίχνουμε από πάνω καρυδόψιχα. Συνεχίζουμε με φύλλα Βηρυτού ρίχνοντας εναλλάξ ρύζι και καρύδι έως ότου μας μείνουν 3 φύλλα στο τέλος. Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε κάθε φύλλο που προσθέτουμε στο ταψί. Λαδώνουμε και 3 παραδοσιακά φύλλα και τα τοποθετούμε σταυρωτά στο ταψί. Με ένα μαχαίρι κόβουμε γύρω γύρω από το ταψί τα φύλλα που εξέχουν. Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων, γιατί αν εξέχουν θα καούν. Χαράζουμε την πίτα σε μπακλαβαδωτά ή τετράγωνα κομμάτια. Μπήγουμε ένα γαρύφαλλο πάνω σε κάθε κομμάτι. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, για να μην καούν οι άκρες των φύλλων στο ψήσιμο.
Ψήνουμε και σιροπιάζουμε: ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, στους 150 βαθμούς και σιγοψήνουμε την πίτα, περίπου για 1 ώρα. Καταλαβαίνουμε ότι ψήθηκε από το χρώμα της και από τα φύλλα που έχουν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά και τα βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου 8 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και περιχύνουμε την πίτα, αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο. Όταν η πίτα ρουφήξει το σιρόπι της ειναι έτοιμη για σερβίρισμα.