ΣΥΝΤΑΓΕΣ

RISALAMANDE – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 31/01/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Το risalamande είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Δανία. Το όνομά του προέρχεται από το γαλλικό “riz a l’ amande” – που σημαίνει “ρύζι με αμύγδαλα”, και αναφέρεται στην παραδοσιακή σκανδιναβική συνταγή ρυζόγαλου με βανίλια, με ενσωματωμένη κρέμα σαντιγί και αμύγδαλα, που σερβίρεται κρύα με σάλτσα κερασιού. Συνήθως οι Δανοί κρύβουν ένα ολόκληρο αμύγδαλο μέσα στο γλυκό και όποιος το βρει κερδίζει το δώρο της βραδιάς (κάτι σαν το δικό μας φλουρί στην πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα, αλλά για το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων).

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. ρύζι καρολίνα
  • ¼ λ. νερό
  • 1 λ. φρέσκο γάλα (όχι ελαφρύ, με όλα του τα λιπαρά)
  • ½ λ. κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. βρασμένα και αποφλοιωμένα αμύγδαλα σε κομμάτια (όχι φιλέ αμυγδάλου)
  • 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1 ολόκληρο βρασμένο και αποφλοιωμένο αμυγδαλο
  • Σπόροι από 1 λωβό βανίλιας

Για τη σάλτσα κερασιού:

  • 350 γρ. κεράσια σε κονσέρβα
  • ½ φλ. κρύο νερό
  • 2 κ.γλ. κόρν φλάουρ
  • 3-4 κ.σ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε το ρύζι και το νερό σε μία βαθιά κατσαρόλα και ανάβουμε τη φωτιά.  Τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά περίπου (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός τους).  Προσθέτουμε το γάλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.  Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 45 λεπτά περίπου.  Μόλις είναι έτοιμο, περιμένουμε να κρυώσει και το βάζουμε να

παγώσει στο ψυγείο – κατά προτίμηση όλη νύχτα.

Χυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί.  Κόβουμε τα ήδη βρασμένα και αποφλοιωμένα αμυγδαλα σε κομματάκια (δεν χρησιμοποιούμε φιλέ αμυγδάλου) και κρατάμε ένα ολόκληρο.

Ενώνουμε με απαλές κινήσεις την κρέμα σαντιγί με το κρύο ρυζόγαλο.  Προσθέτουμε όλα τα κομμένα αμύγδαλα  και τους σπόρους βανίλιας κι ανακατεύουμε απαλά. Τελευταίο ρίχνουμε και το ολόκληρο αμύγδαλο για τον τυχερό της βραδιάς.

Σερβίρουμε το risalamande σε μεγάλο και βαθύ μπωλ ή σε ατομικά μπωλάκια ή ποτήρια.  Καλύπτουμε με σάλτσα κερασιού ή σερβίρουμε από το μεγάλο μπωλ σε πιατάκια και περιχύνουμε με τη σάλτσα κερασιού.

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα: στραγγίζουμε τα κεράσια και τα βάζουμε μαζί με το νερό σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρολάκι και τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν μία βράση.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο κρύο νερό και το προσθέτουμε στη σάλτσα με τα κεράσια ανακατεύοντας καλά, μέχρι να ενωθεί και να πάει παντού με απαλές κινήσεις.

Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τη ζάχαρη – κατά βούληση και ανάλογα με το πόσο γλυκά ή ξυνά είναι τα κεράσια, δοκιμάζοντας διαρκώς.

*Μια εναλλακτική σάλτσα μπορεί να γίνει με έτοιμη μαρμελάδα που θα την αραιώσουμε με λίγο νερό, αν είναι πολύ πηχτή, και θα την ζεστάνουμε σε τηγάνι. Ταιριάζει πολύ η μαρμελάδα βύσσινο, βατόμουρο ή μύρτιλο.