ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ & ΦΕΤΑ ΣΕ ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/12/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον chef Ανδρέα Λαγό


Ημερομηνία Προβολής: 9/12/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

 

  • 4 κολοκύθια
  • 4 μελιτζάνες τσακώνικες
  • 6 ντομάτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 2 κρεμμύδια
  • 6 σκελ. σκόρδο
  • 250 γρ. φέτα
  • 4 κλων. φρέσκια ρίγανη
  • 1 κ.σ. αποξηραμένο εστραγκόν
  • 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 500 γρ. αγουρέλαιο Άλτις

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε την κάθε ντομάτα σε 8 ομοιόμορφα κομμάτια.

Τις τοποθετούμε σε πυρίμαχο ταψί μαζί με 4 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες με το φλούδι τους.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε 8 μεγάλα κομμάτια και τα τοποθετούμε επίσης με τη φλούδα τους στο ταψί.

Αλατοπιπερώνουμε τα υλικά, τα περιχύνουμε με το μέλι, το ξύδι μπαλσάμικο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και φυλλαράκια ρίγανης.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 1800 C και ψήνουμε για 30 λεπτά. Τα λαχανικά πρέπει να μαλακώσουν και να βγάλουν όλα τα υγρά τους.

Βγάζουμε από το φούρνο, ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και αποσύρουμε το θυμάρι. Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν.

Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις πιπεριές, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες σε φέτες και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια να πάει το λάδι παντού.

Ψήνουμε και από τις δύο πλευρές σε σχάρα, γκριλ φούρνου ή σχαροτήγανο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε μεγάλο μπολ με καπάκι στρώνουμε μερικά ψητά λαχανικά στον πάτο του μπολ, τοποθετούμε από πάνω λίγη φέτα σε κομμάτια, βάζουμε εστραγκόν, ρίγανη (αν θέλουμε θυμάρι ή δεντρολίβανο), άλλη μια στρώση λαχανικά, φέτα και μυρωδικά, προσθέτουμε μερικούς κόκκους κόκκινο πιπέρι, και λίγη ξερή ρίγανη και γεμίζουμε το μπολ μέχρι πάνω με αγουρέλαιο.

Βάζουμε το βάζο στο ψυγείο για 48 ώρες τουλάχιστον για να ενωθούν καλά όλες οι μυρωδιές και συνοδεύουμε κρέας, ψάρι ή τα τρώμε μόνα τους σαν σαλάτα.