ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ, ΜΑΡΑΘΟΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 24/05/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Νένα Ισμυρνόγλου

Ημερομηνία προβολής 24/05/11 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής


ΥΛΙΚΑ
1 γαλλική σαλάτα
½ ματσ. δύοσμο
2 φρέσκες αγκινάρες
1 κόκκινη πιπεριά
2 κολοκυθάκια
1 κ.σ. μουστάρδα Ηellmans
1/3 φλ. καβουρντισμένα φουντούκια
Ελαιόλαδο Άλτις
Για το λαδολέμονο:

Χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. αγουρέλαιο Άλτις
φρέσκια ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τα λαχανικά:
Κόβουμε την κ όκκινη πιπεριά σε κυβάκια. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες. Αφαιρουμε το κοτσάνι από την μαραθόριζα και κόβουμε το τρυφερό μέρος σε φέτες.

Ετοιμάζουμε τις αγγινάρες:
Κόβουμε ένα λεμόνι στα 4 και το στίβουμε σε ένα μπολ με νερό. Ρίχνουμε μέσα και τις λεμονόκουπες. Στη συνέχεια αρχίζουμε να καθαρίζουμε τις αγγινάρες. Κόβουμε τα φύλλα τους μέχρι να φτάσουμε στην καρδιά. Καθαρίζουμε τα σκληρά φυλλαράκια γύρω από την καρδιά. Βγάζουμε τις λευκές τριχούλες της. Κόβουμε με ένα μαχαίρι το ινώδες μέρος από τα κοτσανάκια, για να χρησιμοποιήσουμε και τα τρυφερά βλασταράκια. Τρίβουμε τις αγγινάρες με τις λεμονόκουπες και τις ρίχνουμε στο νερό. Στη συνέχεια τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Σπάμε μια σκελίδα σκόρδο και τη ρίχνουμε ολόκληρη στο λάδι. Την φέρνουμε 2-3 γύρες για να αρωματιστεί το ελαιόλαδο και να σοταριστεί ελαφρά το σκόρδο, σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε και τις μισές φετούλες αγγινάρας. Αλατοπιπερώνουμε. Τις σοτάρουμε για 2 λεπτά, για να μην προλάβουν να μαλακώσουν αλλά να πάρουν το άρωμα του σκόρδου.

Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ:
Φτιάχνουμε το κλασσικό λαδολέμονο. Στίβουμε ένα λεμόνι σε ένα μπλέντερ. Προσθέτουμε 1 κ.σ. μουστάρδα και 1 κ.σ. μέλι. Ρίχνουμε φύλλα φρέσκιας ρίγανης. Προσθέτουμε επίσης 3 κ.σ. ελαιόλαδο. (Σύμφωνα με τον κανόνα του κλασσικού λαδολέμονου η αναλογία είναι πάντα 1 κ.σ. λεμόνι για 3 κ.σ. ελαιόλαδο)
“>
Συνθέτουμε την σαλάτα:
Κόβουμε την πράσινη σαλάτα και την ρίχνουμε σε μια βαθιά σαλατιέρα. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα ωμά υλικά: Τα κολοκυθάκια, φύλλα δυόσμου ολόκληρα, την μαραθόριζα, κομμένη σε φέτες, τις αγγινάρες και τις πιπεριές. Ρίχνουμε και τις σοταρισμένες αγγινάρες, αφαιρώντας πρώτα την σκελίδα σκόρδου. Ανακατεύουμε καλά την σαλάτα. Τελειώνουμε, περιχύνοντας με το λαδολέμονο και σερβίρουμε προσθέτοντας καβουρδισμένα φουντούκια.