ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 22/02/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από τις γυναίκες του κέντρου γεύσεων “Αρκαδιανή”
Ημερομηνία Προβολής: 22/02/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ (για 14 πουγκιά)
- 1 πακ. φύλλο κρούστας
- 100 γρ. τραχανά ξινό
- 400 γρ. νερό
- 2 αβγά
- 1 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
- 130 γρ. μαλακή φέτα
- 50 γρ. κεφαλοτύρι
- 50 γρ. κατσικίσιο τυρί κρέμα (ή κατίκι ή ανθότυρο)
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 3 φύλλα χωριάτικα
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Φρέσκο δυόσμο
- Ελαιόλαδο Άλτις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στο νερό τον τραχανά να βράσει και μετά από 1 λεπτό βρασμού τον κατεβάζουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε μέσα 1 κ.σ. μαργαρίνη, ανακατεύουμε και τον αφήνουμε να φουσκώσει.
Εντωμεταξύ φτιάχνουμε την γέμιση. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα τυριά: λιώνουμε τη φέτα με το πιρούνι, προσθέτουμε τη φέτα και το κεφαλοτύρι χοντροκομμένο. Προσθέτουμε επίσης μια ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης. Σπάμε μέσα δύο αβγά. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Προσθέτουμε και τον τραχανά, αφού κρυώσει. Αν δεν έχει πιει όλο το νερό, τον στραγγίζουμε πριν τον ρίξουμε στη γέμιση. Αν θέλουμε προσθέτουμε στο μείγμα ένα αλλαντικό της αρεσκείας μας. Στο τέλος ρίχνουμε τον δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά.
Φτιάχνουμε τα πουγκάκια:
Απλώνουμε 3 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και τα χαράζουμε σε 6 μέρη, ώστε να έχουμε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια. Παίρνουμε ένα μεγάλο τετράγωνο κομμάτι, με τα τρία φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, το λαδώνουμε και ρίχνουμε στο κέντρο μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση – όχι παραπάνω, γιατί ο τραχανάς θα φουσκώσει στο ψήσιμο. Τυλίγουμε σε πουγκάκι και αλείφουμε από πάνω με ελαιόλαδο. Κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα φύλλα. Τα φύλλα θα πάρουν το σχήμα πουγκιού, αν σφίξουμε τις άκρες προς το κέντρο. Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε τα τρία φύλλα σε μικρό φορμάκι και να φτιάξουμε ένα ανοιχτό πουγκί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.