ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΛΑΣΤΟΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 10/11/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον chef Μάνο Ζουρνατζή


Η απλή πίτα της Θεσσαλίας, φτιάχνεται χωρίς φύλλο και με όλα τα πράσινα της εποχής

Ημερομηνία Προβολής: 10/11/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. φέτα
  • 300 γρ. ανθότυρο
  • 2 αβγά
  • 1 κιλό άγρια χόρτα διάφορα ( σέσκουλα, σπανάκι, ζωχούς ή οτιδήποτε εποχικό)
  • 1-2 πράσα
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μάτσο άνηθο
  • 1 μάτσο μυρώνια
  • 1 μάτσο καυκαλήθρες
  • 1 ½ φλ. καλαμποκάλευρο ή πολέντα
  • 1 φλ. ξινόγαλα
  • 2 κ.σ. γίδινο βούτυρο
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά και τα χόρτα και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε στο μπόλ τα αυγά, τη φέτα και το ανθότυρο θρυμματισμένα, λιωμένο βούτυρο, το ξινόγαλα, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και αν το μίγμα είναι πολύ υγρό προσθέτουμε λίγο καλαμποκάλευρο. Σε ένα ταψί πού έχουμε αλείψει με γίδινο βούτυρο και αλευρώσει καλά με

καλαμποκάλευρο ή πολέντα ρίχνουμε το μείγμα. Πιέζουμε καλά με τα χέρια σε όλη την επιφάνεια, έτσι ώστε να έχει το ίδιο πάχος παντού και να μην προεξέχουν χορταρικά – θα καούν στο ψήσιμο και θα δώσουν άσχημη γεύση στην πίτα. Από πάνω, με ένα μικρό κόσκινο ή πασπαλιστά, ρίχνουμε ομοιόμορφα καλαμποκάλευρο σε πάχος 2-3 χιλιοστών. Αν χρησιμοποιήσουμε πολέντα η επιφάνεια θα γίνει πιο τραγανή. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 17
0 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά μέχρι η πίτα να ροδίσει.

Τρώγεται ευχάριστα με γιαούρτι.