ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΙΤΑ-ΨΩΜΙ ΜΕ ΜΟΡΤΑΔΕΛΑ & ΦΙΝΟΚΙΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 31/05/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Ανδρέα Λαγό

Ημερομηνία προβολής 31/05/2013 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ
(για 4 άτομα)
Για την ζύμη:

  • 300 γρ. αλεύρι
  • 200 γρ. γάλα Δωδώνη
  • 5 γρ. ξερή μαγιά
  • 2 αβγά μεγάλα 
  • 100 γρ. ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι – πιπέρι 

Για την επάλειψη του ταψιού:

  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.σ. Flora με 25% βούτυρο

Για την γέμιση:

  • 12 φέτες μορταδέλα Ifantis
  • 1 φινόκιο 
  • 200 γρ. φέτα Δωδώνη
  • 50 γρ. ελαιόλαδο Άλτις

Για την επικάλυψη:

  • 2 κ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 30 γρ. παπαρουνόσπορο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το γάλα όσο να είναι χλιαρό. Ψιλοκόβουμε το φινόκιο σε λεπτές φέτες ή εναλλακτικά χρησιμοποιούμε πιπεριά ή κολοκυθάκια και σοτάρουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, αλάτι – πιπέρι και ανακατεύουμε. Ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο του αλευριού ρίχνουμε μέσα το λάδι, τα αβγά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς όσο να έχουμε μια ζύμη ομοιογενή σαν χυλό. Αλείφουμε το ταψί με μαργαρίνη με 25% βούτυρο και ραντίζουμε με σιμιγδάλι όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ρίχνουμε την μισή ποσότητα της ζύμης. Στρώνουμε από πάνω φέτες μορταδέλας, φέτα σε μεγάλα τρίμματα και από πάνω φινόκιο. Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν τρυπήσουμε το κέντρο της πίτας.
Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά και σερβίρουμε.