ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ, ΣΤΑΦΙΔΕΣ & ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 20/06/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Γιάννη Γαλανούλη

Ημέρα προβολής 20/06/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. φύλλα χωριάτικα
  • Νισεστέ (για το άνοιγμα των φύλλων)

Για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 8 γρ. μαγιά
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 100 γρ. χλιαρό νερό
  • 100 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό φέτα
  • 1 αβγό
  • ½ φλ. γάλα εβαπορέ
  • 250 γρ. σταφίδες ξανθές  
  • 8-10 σύκα αποξηραμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη:
Βάζουμε σε ένα μπολ χλιαρό νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε και κάνουμε μια «τρύπα» στη μέση.
Ρίχνουμε το μείγμα με το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε νερό, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και λεία.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη, για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να να φουσκώσει.

Για τη γέμιση:
Βάζουμε τη φέτα σε ένα μπολ και την τρίβουμε με το πιρούνι.
Προσθέτουμε το γάλα, το αβγό και ανακατεύουμε.
Ψιλοκόβουμε τα σύκα.
 
Μοιράζουμε σε μπαλάκια τη ζύμη.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και ανοίγουμε με έναν πλάστη τα φύλλα. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί και απλώνουμε 2 φύλλα λαδωμένα. Προσθέτουμε τη γέμιση με το μείγμα της φέτας, τις σταφίδες και τα σύκα. Απλώνουμε εναλλάξ 2 φύλλα λαδωμένα, βάζουμε τη γέμιση με το μείγμα της φέτας, τις σταφίδες και τα σύκα και καλύπτουμε στο τέλος με 2 φύλλα. Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε.
Την ψήνουμε, για 40 περίπου λεπτά, στους 170 βαθμούς.