ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 05/12/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Αντώνη Ρούσσο

Ημέρα προβολής 5/12/13. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό πατάτες
  • 150 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 3 αβγά
  • Μοσχοκάρυδο
  • Aλάτι – πιπέρι
  • Ελαιόλαδο Άλτις

Για το πανάρισμα:

  • 3 αβγά
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 250 γρ. γαλέτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε 6 μέτριες πατάτες. Τις κόβουμε ομοιόμορφα σε μεγάλα κομμάτια για να βράσουν ταυτόχρονα (περίπου 20 λεπτά). Όταν βράσουν τις σουρώνουμε, τις βάζουμε σε βαθύ μπολ και τις λιώνουμε με πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ, όσο είναι ζεστές. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 2 κρόκους αβγών και ένα φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη. Λιώνουμε μαργαρίνη με βούτυρο και την προσθέτουμε κι αυτή στο μείγμα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί. Σε τρία διαφορετικά σκεύη βάζουμε 3 αβγά, φρυγανιά τριμμένη και αλεύρι για να πανάρουμε τους πατατοκεφτέδες. Πλάθουμε το μείγμα της πατάτας σε μικρά μπαλάκια (σαν κεφτεδάκια) και τα πατάμε λίγο για να πάρουν το σχήμα του μπιφτεκιού. Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό ή ελαιόλαδο για να μην κολάει η ζύμη και να πλάθεται πιο εύκολα. Τα περνάμε πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αβγό και κατόπιν στη φρυγανιά. Ιδανικά τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, διαφορετικά τα  τηγανίζουμε σε λάδι που έχει κάψει καλά. Η ψύξη θα βοηθήσει τα πατατοκεφτεδάκια να αποκτήσουν τραγανή κρούστα και να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα.