ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 23/10/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Pastry Chef Χρήστο Βέργαδο
Ημέρα προβολής 23/10/14. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
- 8-10 φρέσκα φύλλα κρούστας ΚΑΝΑΚΙ
- 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
- 400 γρ. ζάχαρη
- 70 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 αβγά
- 2 βανίλιες
- 100 γρ. βούτυρο Lurpak (για επάλειψη)
Για το σιρόπι:
- 500 γρ. ζάχαρη
- 250 ml νερό
- 50 γρ. γλυκόζη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την κρέμα:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, τα αβγά και ανακατεύουμε συνεχώς σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε το χοντρό και το ψιλό σιμιγδάλι. Προσθέτουμε, εκτός φωτιάς, τη βανίλια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, ακόμη, μέχρι να αρχίσει η κρέμα να δένει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να σφίξει, για περίπου 10-15 λεπτά.
Για το σιρόπι:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και το ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Διπλώνουμε 2 φύλλα και τα βάζουμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. Απλώνουμε άλλα δύο φύλλα, βουτυρώνοντας ενδιάμεσα. Ρίχνουμε την κρέμα, κλείνουμε τα φύλλα και τα βουτυρώνουμε.
Απλώνουμε άλλα 5 φύλλα από πάνω. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια και κόβουμε περιμετρικά τα φύλλα που περισσεύουν.
Χαράζουμε επιφανειακά το γαλακτομπούρεκο και το ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά.
Σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο, ζεστό από τον φούρνο, με κρύο σιρόπι.