ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΝΟΥΝΤΛΣ ΜΕ ΝΤΑΣΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 15/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Ημερομηνία Προβολής: 15/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

Από τον κριτικό γεύσης, Δημήτρη Αντωνόπουλο

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο noodles
  • Ψητά μανιτάρια πορτομπέλο

Για το dashi:

  • 1 φύκι kοmbu
  • 1 λ. νερό
  • 20 γρ. bonito flakes

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το ντάσι είναι ένας βασικός ζωμός που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες στα περισσότερα φαγητά τους. Γίνεται από φύκια και μπονίτο φλέικς (νιφάδες από αποξηραμένη καπνιστή παλαμίδα).  Βράζουμε το φύκι kombu σε κατσαρολάκι με ένα λίτρο νερό. Το βγάζουμε πριν πάρει βράση το νερό, γιατί διαφορετικά θα πικρίσει. Στο καυτό νερό, ρίχνουμε τα μπονίτο φλέικς να μουλιάσουν για 2-3 λεπτά. Όταν τα φλέικς βουλιάξουν στον πάτο της κατσαρόλας, είναι έτοιμα και τα σουρώνουμε με ένα σουρωτήρι.

Βραζουμε τα noodles, μέσα στον ζωμό Dashi, σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Σερβίρουμε σε μπολ, ρίχνοντας μέσα ψητά μανιτάρια. Αν θέλουμε βάζουμε μέσα και λίγη fish sauce. Αν δεν έχουμε noodle μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελληνικά ζυμαρικά. Τον ζωμό αυτό, μπορούμε να τον πιούμε και σαν ρόφημα. Αδειάζουμε το υγρό σε μια γαλλική καφετιέρα και το αφήνουμε 2-3 λεπτά, όπως το τσάι, πριν σερβίρουμε. Εκτός από τονωτικό, αυτό το ρόφημα είναι διαιτητικό και αποτοξινωτικό.