ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΝΙΟΚΙ ΓΚΡΑΤΙΝΕ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΒΙΕΝΝΗΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 28/04/2015

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον Chef Δημήτρη Μελεμενή
ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
  • 800 γρ. λουκάνικα Βιέννης Ιfantis
Για τα σιμιγδαλένια νιόκι:
  • 1lt φρέσκο γάλα 
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 175 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 150 γρ. τυρί Arla Αυθεντικό Regato 
  • 2 αβγά
  • 3 κρόκους αβγού
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Αλάτι-πιπέρι
Για την σάλτσα μουστάρδας:
  • 2 κ.σ. μουστάρδα με ρίγανη και θυμάρι Kalamata Papadimitriou
  • 1 κρεμμύδι μικρό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 400 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 50 ml Arla κρέμα γάλακτος 36%
  • 2 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak
  • Αλάτι-πιπέρι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα σιμιγδαλένια νιόκι:
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το γάλα και το βούτυρο. 
Μόλις πάρει μία βράση το γάλα, ρίχνουμε το ψιλό σιμιγδάλι, σιγά σιγά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε 100 γρ. τριμμένο regato, τους κρόκους, τα αβγά, αλάτι, πιπέρι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε ένα ταψί, σε πάχος περίπου 3 εκ. το καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.
Έπειτα κόβουμε τα νιόκι σε στρογγυλά κομμάτια ή μισοφέγγαρα μ’ ένα κουπάτ και τα απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Πασπαλίζουμε με 50 γρ. τριμμένο regato και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, για 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα νιόκι χρυσαφένιο χρώμα. 
Για την κρέμα μουστάρδας-φασκόμηλου:
Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο το κρεμμύδι. 
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό. Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το φασκόμηλο, το βούτυρο, πιπέρι, τη μουστάρδα και σιγοβράζουμε, για 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Για τα λουκάνικα:
Ζεσταίνουμε τα λουκάνικα Βιέννης για 1 λεπτό σε βραστό νερό.
Σερβίρουμε 4-5 μεσαίου μεγέθους νιόκι σ’ ένα πιάτο. Στο πλάι τους τοποθετούμε από 2 λουκάνικα και περιχύνουμε με τη σάλτσα μουστάρδας φασκόμηλου.