ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 20/05/2014
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Nomad Chef Ανδρέα Λαγό
Ημέρα προβολής 20/05/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.
ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
Για το κοτόπουλο:
- 8 μπούτια κοτόπουλου (κοπανάκι)
- 150 γρ. σόγια σάλτσα
- 3 κ.σ. κρέμα Βαλσαμικού Kalamata Papadimitriou
- 4 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1 ½ κ.γ. κόλιανδρο σε κόκκους
- 1 ½ κ.γ. κύμινο σε κόκκους
- 4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
- Φύλλα μαϊντανού (για το σερβίρισμα)
- Πιπέρι
Για την μελιτζανοσαλάτα:
- 2 μελιτζάνες φλάσκες μικρές
- 2 σκελ. σκόρδο
- 3-4 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξίδι Kalamata Papadimitriou
- 2 κ.σ. μαϊντανό
- 60 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
- Αλάτι-πιπέρι
Για τις ντομάτες:
- 4 ντομάτες
- 50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
- 4 κλων. θυμάρι φρέσκο
- 4 κλων. ρίγανη φρέσκια
- Αλάτι-πιπέρι
Για τις πίτες:
- 4 μεγάλες ελληνικές πίτες
- 1 κ.γ. κρέμα Βαλσαμικού Kalamata Papadimitriou
- 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
EKTΕΛΕΣΗ
Για το κοτόπουλο:
Χαρακώνουμε τα μπουτάκια.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ με σόγια, μαύρη ζάχαρη, κρέμα βαλσαμικού, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, σπασμένους κόκκους κόλιανδρου και κόκκους κύμινου. Κλείνουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο να μαριναριστεί για 2-3 ώρες.
Βάζουμε τα μαριναρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, τις προσθέτουμε στο ταψί με το κοτόπουλο και τις αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο, ρίγανη, θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 30-35 λεπτά περίπου, στους 180 βαθμούς, μέχρι τα μπουτάκια να πάρουν χρώμα και να είναι η πέτσα τους τραγανή.
Για τη μελιτζανοσαλάτα:
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Τις χαράζουμε και τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Κόβουμε τα σκόρδα σε 3-4 κομμάτια το καθένα και τα βάζουμε μέσα στις χαρακιές της μελιτζάνας.
Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να πάρουν χρώμα.
Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και κόβουμε το κοτσάνι τους.
Στη συνέχεια τις κόβουμε με μαχαίρι σε πολύ μικρά κομμάτια, σχεδόν τις λιώνουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, λευκό βαλσαμικό ξίδι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Για τις πίτες:
Αλείφουμε με ελαιόλαδο το τηγάνι.
Βάζουμε στις πίτες την κρέμα βαλσαμικού και από τις δύο πλευρές, τις ψήνουμε, για 2-3 λεπτά και τις αλατοπιπερώνουμε.
Για το σερβίρισμα:
Βάζουμε τις πίτες σε μια πιατέλα.
Τοποθετούμε τα μπουτάκια κοτόπουλου σταυρωτά και δίπλα βάζουμε τις ψητές ντομάτες.
Προσθέτουμε λίγη μελιτζανοσαλάτα και πασπαλίζουμε με φύλλα μαϊντανού. Ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο τη σάλτσα και περιχύνουμε το κοτόπουλο.