ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΥΡΙΑΝΟ ΛΟΥΚΟΥΜΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 05/12/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Ημερομηνία Προβολής: 05/12/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για 25-30 κομμάτια

  • 375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 συριανά λουκούμια
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 125 γρ. σησαμέλαιο
  • 1 κρόκο αβγού
  • ½ σφην. λικέρ μαστίχα
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. μαστίχα σκόνη

Για το πασπάλισμα:

  • Λικέρ μαστίχας
  • 1 φλ. ζάχαρη άχνη ή
  • 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
  • Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε το σησαμέλαιο ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε για λίγο ακόμη μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνουμε τον κρόκο του αβγού και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο λικέρ μαστίχας και με το μίξερ σε λειτουργία την προσθέτουμε στο μείγμα, μαζί με τη σκόνη μαστίχας και συνεχίζουμε το χτύπημε για λίγο ακόμα.
  • Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το σιγά σιγά από σουρωτήρι ενώ ανακατεύουμε πρώτα με σπάτουλα και μετά ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι.
  • Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα επίπεδο ταψάκι.
  • Κόβουμε τις μπουκίτσες λουκουμιου σε τέσσερα μικρότερα κομματάκια.
  • Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού.
  • Με το δάχτυλο τα πιέζουμε να κάνουν βαθούλωμα, βάζουμε εκεί από ένα κομματάκι λουκούμι και τα πλάθουμε να γίνουν στρογγυλά ξανά.
  • Συνεχίζουμε τη διαδικασία φτιάχνοντας μπαλίτσες ζύμης, κλείνοντας μέσα τους από ένα λουκούμι και τοποθετώντας τα στο ταψάκι.
  • Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
  • Ξεφουρνίζουμε τα μπισκότα και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Τα μεταφέρουμε από το ταψί μέσα σε ένα πλατύ μπολ και τα ραντίζουμε με λίγο λικέρ μαστίχας.
  • Κοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη ένα πιάτο, τοποθετούμε πάνω μερικά μπισκοτολούκουμα και συνεχίζουμε το πασπάλισμα ζάχαρης από πάνω μέχρι να καλυφθούν.
  • Εναλλακτικά, λιώνουμε την κουβερτούρα και αντί να ζαχαρώσουμε τα μπισκοτολούκουμα, τα βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα. Αφήνουμε να στεγνώσουν στο χαρτί και τα σερβίρουμε αφού σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.