ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/04/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Αμαλία Μπίρτσα

Ημερομηνία Προβολής: 9/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

–>

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό χόρτα εποχής
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • ½ ματσ. άνηθο
  • ½ ματσ. μαϊντανό
  • ½ ματσ. δυόσμο
  • ½ κιλό φέτα
  • 250 γρ. καρυδόψιχα
  • 4 φλ. καλαμποκάλευρο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • ½ φλ. ξύδι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Επιλέγουμε τα χόρτα εποχής που μπορεί να είναι σπανάκι,
σέσκουλα, μυρώνια, παπαρούνες, καυκαλήθρες, ραδίκια, κοκοράκια και ότι άλλο
βρείτε.

Πλένουμε καλά τα χόρτα, τα χοντροκόβουμε και τα αφήνουμε
λίγο να στεγνώσουν από τα πολλά υγρά.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το
πράσσο μαζί με τα μυρωδικά μας τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον δυόσμο. Αν
θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και μάραθο ή άλλο αρωματικό της αρεσκείας μας.

Χοντροκόβουμε τα καρύδια.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα χόρτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα
αρωματικά, τα καρύδια, το ξύδι και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο, αλάτι και πιπέρι
και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.

Προσθέτουμε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια.

Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε αντικολλητικό ταψί απλώνοντας για
να πάει και στα τοιχώματα, και το πασπαλίζουμε καλά με 1 φλιτζάνι
καλαμποκάλευρο έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια και τα τοιχώματα.

Αδειάζουμε το μείγμα τον χορταρικών στο ταψί και το
πιέζουμε για να έχει ένα ομοιόμορφο πάχος.

Πασπαλίζουμε από πάνω σε λεπτή στρώση το καλαμποκάλευρο
έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού.

Ραντίζουμε το καλαμποκάλευρο με λίγο νερό (ιδανικά με
ψεκαστήρι για να βραχεί ομοιόμορφα παντού και να γίνει τραγανό), και από πάνω
ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα στους 200 βαθμούς με
αντιστάσεις πάνω κάτω ή μέχρι να ροδίσει.

Παρατηρήσεις:

Στη γέμιση προσέχουμε πόσο καλαμποκάλευρο θα ρίξουμε
θέλουμε να είναι αφράτη και όχι στόκος.

Η πίτα αυτή πρέπει να είναι λεπτή, καλό είναι το ύψος της
να μην ξεπερνάει το 1 δάχτυλο οριζόντια. 

Δυστυχώς δεν μπορεί να φαγωθεί ζεστή αμέσως με το που
βγαίνει από το φούρνο πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να περιμένουμε να
κρυώσει αρκετά και να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.