ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 27/11/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Μάνο Ζουρνατζή
Ημερομηνία προβολής 27/11/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. κατεψυγμένες μπάμιες Ifantis
- 1 καρότο
- 1 πράσο μικρό
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 σκελ. σκόρδο
- Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- Φρέσκο θυμάρι
- 1 κ.γ. σουσάμι καβουρδισμένο
- 1/3 κ.γ. κύμινο
- Ελαιόλαδο Άλτις & ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για την τεμπούρα:
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο
- 200 γρ. αλεύρι
- 300 ml νερό παγωμένο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Αλάτι – πιπέρι
Για το ντιπ:
- 3 κ.σ. ντοματοπελτέ Pummaro
- 3 – 4 λιαστές ντομάτες
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. κάπαρη
- 1 κλων. θυμάρι φρέσκο
- 1 – 2 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να ετοιμάσουμε την τεμπούρα ανακατεύουμε τα αλεύρια με το baking powder, αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε το νερό σταδιακά μέχρι να έχουμε ένα πάρα πολύ πηχτό και ελαστικό χυλό. Αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά.
Σε ένα ταψί απλώνουμε τις μπάμιες με 1 – 2 κ.σ. ελαιόλαδο, χυμό από ½ λεμόνι, αλάτι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.
Κόβουμε το κρεμμυδάκια, το πράσο και το καρότο σε λεπτές μακριές λωρίδες και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε μέσα το σουσάμι, ξύσμα λεμονιού, χυμό από ½ λεμόνι και τα ανακατεύουμε. Ψιλoκόβουμε ή πολτοποιούμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στα λαχανικά μαζί με το κύμινο.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο να καλύπτει περίπου 5 πόντους του σκεύους.
Ρίχνουμε στο μπολ με τα λαχανικά τις μπάμιες που ψήσαμε και ένα μέρος από το κουρκούτι και ανακατεύουμε. Τα λαχανικά πρέπει να υπερισχύουν του χυλού.
Μόλις ζεσταθεί το λάδι με ένα κουτάλι ρίχνουμε από το μείγμα και αφήνουμε να πάρει χρώμα από την μια, γυρνάμε με την βοήθεια μιας σπάτουλας, για να αποκτήσει χρώμα και από την άλλη.
Για να ετοιμάσουμε το ντιπ ντομάτας βάζουμε στο μπλέντερ τον ντοματοπελτέ, τις λιαστές ντομάτες, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, την κάπαρη, το θυμάρι και φρεσκοτριμμενο πιπέρι και χτυπάμε καλά.
Σερβίρουμε σε πιατέλα με το ντιπ ξεχωριστά.