ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ (ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ)

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 10/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον Chef Νίκο Κατσούνα

Ημερομηνία Προβολής: 10/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 10 αβγά
  • 10 κ.σ. καρυδόψιχα
  • 10 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. μαργαρίνη Culinesse

Για το σιρόπι:

  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 3 φλ. νερό
  • 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η μελαχρινή είναι ουσιαστικά η καρυδόπιτα της Θεσσαλίας, που ονομάζεται έτσι από το χρώμα που παίρνει από τα μπαχαρικά.

Σπάμε τα αβγά, ρίχνουμε σε ένα μπολ τα ασπράδια και σε ένα άλλο μπολ τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, με ένα μίξερ χειρός. Στη συνέχεια χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε μεσα στο μπολ με τους κρόκους την τριμμένη φρυγανιά, (Οι συνταγές για καρυδόπιτα που έχουν φρυγανιά είναι οι πιο επιτυχημένες, γιατί η ζύμη τους στέκεται καλύτερα!). Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μπαχαρικά, την ζάχαρη, την καρυδόψιχα, ανακατεμένη με λίγο αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να σκουρύνει η ζύμη. Τα καρύδια τα αλευρώνουμε για να μην κάτσουν στο πάτο του ταψιού. Συνεχίζουμε ενσωματώνοντας στο μείγμα την μαρέγκα, με απαλές κινήσεις. Αλείφουμε το ταψί με μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Αναποδογυρίζουμε το ταψί για να πέσει όσο αλεύρι δεν έχει κολλήσει στην μαργαρίνη. Δεν το χρειαζόμαστε γιατί θα καεί και θα δώσει μια άσχημη γεύση. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί. Όσο πιο μικρό είναι το ταψάκι, τόσο πιο φουσκωτή θα γίνει η μελαχρινή. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, περίπου μία ώρα. Για να βεβαιωθούμε ότι το γλυκό είναι έτοιμο μπήγουμε μέσα ένα καλαμάκι από σουβλάκι ή ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό, τότε η μελαχρινή ψήθηκε.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ο κανόνας λέει ότι πρέπει να είναι καυτό το σιρόπι και κρύο το γλυκό ή το αντίθετο. Αλλιώς δεν γίνεται σωστά το σιρόπιασμα. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με την ζάχαρη, προσθέτουμε ξύσμα πορτοκαλιού και χυμό λεμόνι για να μην
ζαχαρώσει το σιρόπι. Για τον ίδιο λόγο, δεν το ανακατεύουμε όταν βράζει. Αφήνουμε να βράσουν ακριβώς 8 λεπτά. Σιροπιάζουμε την μελαχρινή και την αφήνουμε να ρουφήξει όλο το σιρόπι, πριν την σερβίρουμε.