ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 21/12/2012
Βαθμός δυσκολίας:
ΥΛΙΚΑ
- 1½ κ. μήλα (pippin)
- 1 ½ – 2 κ. Ζάχαρη
- Χυμό από 1 ½ λεμόνι
- 6 γαρίφαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τη καρδιά με τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε τούλι και το δένουμε. Κόβουμε τα μήλα σε φέτες και τα βάζουμε σε κατσαρόλα, γεμίζουμε με κρύο νερό μέχρι να σκεπαστούν. Προσθέτουμε το τούλι με τα κοτσάνια. Ψήνουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά αφού πάρουν μια βράση. Στραγγίζουμε τα μήλα και κρατάμε χώρια το ζουμί τους. Τα λιώνουμε με το πιρούνι. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το χυμό λεμονιού και το ζουμί τους. Προσθέτουμε τη ζάχαρη – όταν βράσουν τα μήλα τα ζυγίζουμε και προσθέτουμε τόση ζάχαρη όσο και το βάρος του – και τα γαρίφαλα. Ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 30 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Βγάζουμε τα γαρίφαλα. Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε βάζα και τα αφήνουμε ξεσκέπαστα για μια μέρα πριν τα κλείσουμε.