ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΚΕΙΚ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 30/05/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Pastry Chef Γιώργο Πλατινό


Ημερομηνία προβολής 30/05/11 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ:
• 500 γρ. ζάχαρη
• 8 αβγά
• 220 γρ. κρέμα γάλακτος με όλα τα λιπαρά της
• 400 γρ. αλεύρι
• 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 140 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
• Ξύσμα από 3 λεμόνια
• Ξύσμα από 3 μοσχολέμονα (λάιμ)
Για την κρέμα λεμονιού:
• Ξύσμα από 6 λεμόνια
• 150 γρ. χυμό λεμονιού
• 300 γρ. ζάχαρη
• 7 μέτρια αβγά
• 125 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ CLASSIC
• 125 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ SOFT

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το μυστικό επιτυχίας για αυτό το κέικ είναι η διαφορετική σειρά με την οποία ρίχνουμε τα υλικά και το γεγονός ότι τα χτυπάμε πολύ λίγο. Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε σιγανή φωτιά. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε το μπολ του μίξερ. Ρίχνουμε μέσα τα αβγά, το ξύσμα λεμονιού και το ξύσμα λάιμ. Στο τέλος ρίχνουμε την ζάχαρη. Χτυπάμε ελαφρά το μίγμα, μέχρι να ομογενοπ οιηθούν οι γεύσεις. Δεν το χτυπάμε πολύ να φουσκώσει, γιατί θέλουμε να φουσκώσει αργότερα, στο ψήσιμο. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γαλάκτος και χτυπάμε πάλι ελαφρά. Η κρέμα γάλακτος δίνει μια διαφορετική υφή στο κέικ. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε στο μίγμα. Χτυπάμε πάλι ελαφρως και προσθέτουμε μέσα την λιωμένη μαργαρίνη. Χτυπάμε και πάλι μέχρι να γυαλίσει και να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Στην συνέχεια ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για να ξεκολλήσουμε το ξύσμα από τον πάτο. Το μίγμα είναι έτοιμο για να το ρίξουμε στα φορμάκια μας. Πριν το κάνουμε αυτό, ντύνουμε το εσωτερικό τους με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, για να ξεφορμάρονται εύκολα. Γεμίζουμε τα φορμάκια κατά ¾. Στη συνέχεια αλείφουμε κατά μήκος της φόρμας μια γραμμή μαργαρίνη. Με αυτό το κόλπο η μαργαρίνη θα λιώσει στο ψήσιμο και το κέικ δεν θα έχει κίνδυνο να ανοίξει στη μέση, όπως κάνει συνήθως αν παραφουσκώσει. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς, για μισή ώρα περίπου.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού:
Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη, το ξύσμα από 6 λεμόνια και χυμό λεμονιού. Βάζουμε το μίγμα στη φωτιά και το αφήνουμε για 2 λεπτά να βράσει. Χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα που βράσαμε. Δεν ρίχνουμε τα αβγά κατευθείαν στο κατσαρολάκι, γιατί δεν θέλουμε να ψηθούν. Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μίγμα και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα για να πήξει. Το αφήνουμε να βράσει για δύο λεπτά μόνο, ανακατεύοντας συνεχώς. Στραγγίζουμε το μίγμα για να αφαιρέσουμε το ξύσμα λεμονιού που πικρίζει και να μείνει μόνο το άρωμα του. Προσθέτουμε 125 γρ. κλασσική μαργαρίνη και 125 γρ. μαλακιά μαργαρίνη, για να γίνει πιο αφράτο το κέικ. Ανακατεύουμε καλά. Για να γίνει το μίγμα βελούδινο και αφράτο το χτυπάμε κι άλλο με ένα μίγμα χειρός, το “αφρατεύουμε” δηλαδή. Όταν αρχίσει να γυαλίζει, έχει αποκτήσει την υφή που θέλουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με μια ζελατίνα και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για 3 ώρες, να σφίξει.
Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε τα κεκάκια μας και τα συνοδεύουμε με κρέμα λεμόνι, την οποία βάζουμε δίπλα από το κέικ σε ένα μπολάκι. Το κάνουμε αυτό με το σκεπτικό να κόψουμε το κέικ σε φέτες/μπουκίτσες και να απλώνουμε πάνω στις φέτες κρέμα λεμόνι.