ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 20/12/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από την Γεωργία Παπανδρέου
Ημερομηνία Προβολής: 20/12/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
Για 4 άτομα
ΥΛΙΚΑ
- 1 μελιτζάνα
- 350 γρ. μανιτάρια
- 4 πιπεριές Φλωρίνης (από βάζο)
- 700 γρ. σπιτική ντομάτα στον τρίφτη Pummaro
- 400 γρ. σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 1 σπιτικό ζωμό μπουκέτο μυρωδικών Knorr
- 10 λαζάνια φύλλα
- 250 γρ. μανούρι
- 50 γρ. παρμεζάνα
- 30 γρ. κουκουνάρι
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
- Ελαιόλαδο Άλτις
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Κόβουμε τη μελιτζάνια σε μικρά κυβάκια.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές σούπας λάδι σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Σοτάρουμε τη μελιτζάνα με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσει, για 4-5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια προσθέτουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες.
Προσθέτουμε τον σπιτικό ζωμό μπουκέτο μυρωδικών στο τηγάνι και ανακατεύουμε για να διαλυθεί.
Κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές Φλωρίνης και τις προσθέτουμε στο τηγάνι ίσα ίσα να ζεσταθούν και να ανακατευτούν με τα μανιτάρια και τις μελιτζάνες. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Λαδώνουμε 1 πυρίμαχο σκεύος περίπου 20Χ30 εκ.
Ρίχνουμε μέσα λίγα από τα λαχανικά του τηγανιού, πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη μισή ποσότητα του ντοματοχυμού. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα και από πάνω στρώνουμε τα λαζάνια. Θέλουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια των λαχανικών, οπότε αν χρειάζεται τα σπάμε ανάλογα και τα προσαρμόζουμε.
Πάνω από τα λαζάνια βάζουμε άλλη μια στρώση λαχανικών, καλύπτουμε με χυμό ντομάτας, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, τριμμένη παρμεζάνα και καλύπτουμε με τα λαζάνια.
Σε τηγάνι σοτάρουμε το σπανάκι με λίγο αλάτι μέχρι να μαραθεί (αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι, το αφήνουμε να αποψυχθεί και το στύβουμε καλά για να στραγγίσει, δεν το σοτάρουμε).
Προσθέτουμε το τριμμένο μανούρι στο τηγάνι με το σπανάκι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αδειάζουμε το μείγμα σπανακιού πάνω από τα λαζάνια και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και το κουκουνάρι. Αν θέλουμε μπορούμε να περιχύσουμε το σπανάκι με 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά επιπλέον. Σερβίρουμε σε κομμάτια.