ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 19/04/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον chef Δημήτρη Παμπόρη
Ημερομηνία Προβολής: 19/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. χταπόδι βρασμένο
- 3 φινόκιο
- 1 κρεμμύδι
- Ελαιόλαδο Άλτις
- 400 γρ. ανθότυρο
- 1 κλων. θυμάρι
- 1 σφην. ούζο
- 500 γρ. λαζάνια
- 4 κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
- 1 λίτρο γάλα
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 ml ελαιόλαδο Άλτις
- 2 αβγά
- 100 γρ. πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
- 50 γρ. φρέσκο βασιλικό
- Αλάτι, πιπέρι
- 100 γρ. κεφαλοτύρι
- 1 ζωμό λαχανικών Knorr “Σπιτικός”
- 2 κ.σ. κέτσαπ Hellmann’s
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χταπόδι από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε ένα ζωμό λαχανικών, κρεμμύδια, καρότα, σέλινο, δυο φύλλα δάφνης αλάτι και πιπέρι, λίγο ξύδι και λίγο νερό, καπακώνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το χταπόδι να βράσει με όλα τα αρωματικά του για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει τελείως.
Αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει και το κόβουμε σε κομματάκια.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φινόκιο σε πολύ λεπτές φετούλες.
Προσθέτουμε το χταπόδι στο τηγάνι με το φινόκιο και τα κρεμμύδια και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα το ούζο, ένα κλωναράκι δεντρολίβανο για άρωμα και το σπιτικό ζωμό λαχανικών.
Σε μπολάκι βάζουμε 3-4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα και 2-3 κουταλιές νερό για να την αραιώσουμε και την αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό για να έχει υγρασία η κατσαρόλα και να μη στεγνώσει η σάλτσα, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε λίγο φρέσκο μάραθο και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα σε μερικά λεπτά.
Σε πυρίμαχο ταψάκι ρίχνουμε με κουτάλα της σούπας 1-2 κουταλιές από τη σάλτσα στην κατσαρόλα. Από πάνω τοποθετούμε τα λαζάνια, σπάζοντας με το χέρι για να χωρέσουν.
Αδειάζουμε από πάνω μερικές κουταλιές γέμισης και σάλσας μέχρι να καλυφθούν τα λαζάνια.
Από πάνω σπάμε με το χέρι μπόλικο ανθότυρο και από πάνω άλλη μια στρώση λαζάνια φροντίζοντας να εφαρμόσουν στο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε με άλλη μια στρώση από τη γέμιση και το ανθότυρο και από πάνω μια τελευταία στρώση λαζάνια. Τα βρέχουμε λίγο με σάλτσα που έχει μείνει από τη γέμιση και ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ για να τα καλύψουμε.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, αλάτι και πιπέρι, τις ψητές πιπεριές Φλωρίνης και τα φυλλαράκια βασιλικόυ και αλέθουμε μέσα στην κατσαρόλα με ένα ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε 2 κουταλιές κέτσαπ και ανακατεύουμε.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 γραμμάρια ελαιόλαδο και προσθέτουμε 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε για να καβουρδιστεί ελαφρά το αλεύρι.
Μόλις αρχίσει να γίνεται σβολάκια το αλεύρι με το λάδι ρίχνουμε μέσα το μείγμα από το γάλα και τις πιπεριές και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να δένει η μπεσαμέλ.
Ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τα λαζάνια φροντίζοντας να καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνεια του πυρίμαχου ταψιού.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30-35 περίπου λεπτά.
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και σερβίρουμε.