ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΤΟΥΡΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 22/11/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Νανά Δαρειώτη

Ημερομηνία Προβολής: 17/12/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. κιμά χοιρινό
  • 150-180 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 αβγό
  • 1 λάχανο
  • Χυμό από 5-7 λεμόνια
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε καλά τον κιμά με το ρύζι, το αβγό, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε καλά ώστε να γίνει αφράτος. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά [εντός ή εκτός ψυγείου].

Έχουμε διαλέξει ένα αφράτο λάχανο, όχι πολύ σφιχτό. Κάνοντας μια τριγωνική τομή στο κοτσάνι του λάχανου κόβουμε το σκληρό μέρος της βάσης. Αυτό θα μας βοηθήσει αργότερα να βγάλουμε τα φύλλα πιο εύκολα. Ζεματάμε για 20 λεπτά ολόκληρο το λάχανο σε μια κατσαρόλα με νερό και χυμό από τα 5 λεμόνια. Βάζουμε το λάχανο με την σκληρή μεριά των φύλλων από κάτω –  αν η κορυφή του λάχανου προεξέχει από το νερό δεν πειράζει, γιατί θα αχνιστεί κι αυτό από τους ατμούς όσο πρέπει.

Βγάζουμε από την κατσαρόλα το λάχανο και αφαιρούμε ένα ένα τα φύλλα φροντίζοντας να μην μας σπάσουν. Δεν θα τα χρειαστούμε όλα, οπότε αν κάποια σπάσουν δεν πειράζει. Επειτα με ένα μαχαίρι κόβουμε το χοντρό κομμάτι στη βάση κάθε φύλλου με τριγωνική τομή. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι ίσα να καλυφθεί ο πάτος. Απλώνουμε τα φύλλα του λάχανου έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος όπως σε ένα ταψί για πίτα. Η πρώτη στρώση γίνεται με 2 φύλλα. Χρειάζονται τουλάχιστον άλλα 2 για να έχει γεύση λάχανου η πίτα.  Από πάνω απλώνουμε τον κιμά. Προσθέτουμε άλλα 4 φύλλα λάχανου. Συμπληρώνουμε από το ζουμί που βράσαμε το λάχανο, τόσο ώστε να καλυφθεί όλη η πίτα μας. Από πάνω βάζουμε ένα μεγάλο πιάτο φαγητού για να μην διαλυθεί η πίτα μας στο βράσιμο.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 2 ½ ώρες μέχρι το φαγητό να πιεί όλα τα υγρά του.