ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 27/03/2013
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Γκίκα Ξενάκη
Ημερομηνία προβολής 27/03/2013 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. φάβα
- 1 ζωμό λαχανικών Knorr Σπιτικός
- ½ κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 1 κλων. σέλερι
Για την αλμυρή μαρμελάδα (chutney):
- 200 γρ. σαλάμι αέρος με φουντούκι Ifantis
- 50 γρ. σταφίδες
- 100 ml χυμό πορτοκαλιού
- 30 γρ. βαλσαμικό ξίδι Kalamata Papadimitriou
- 50 γρ. κάπαρη
- Αγουρέλαιο Άλτις
- 1 ματσ. σχοινόπρασο
- 1 κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. μαραθόσπορο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο χυμό πορτοκαλιού όπου ρίχνουμε και λίγες σταγόνες βαλσαμικό ξίδι. Σε μια χύτρα βράζουμε τη φάβα με ½ lt νερό, το ζωμό λαχανικών, το καρότο κομμένο σε ροδέλες, το σέλερι και το ½ κρεμμύδι σε κομμάτια. Όσο βράζει η φάβα μας, ετοιμάζουμε την αλμυρή μαρμελάδα. Βάζουμε σ’ ένα τηγάνι αγουρέλαιο και μόλις κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες να καραμελώσει. Κόβουμε το σαλάμι σε κυβάκια και το προσθέτουμε στο κρεμμύδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε την κάπαρη, κύμινο, τις σταφίδες χωρίς το χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε να ψηθούν όλα τα υλικά μαζί. Τέλος ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε να ρουφήξει τα υγρά του και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις χυλώσει και πιεί τα νερά της η φάβα, τη χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με ελαιόλαδο και αλάτι – πιπέρι, μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα.
Σερβίρουμε τη φάβα περιχύνοντας με την αλμυρή μαρμελάδα που ετοιμάσαμε και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.