ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 07/12/2011

Βαθμός δυσκολίας:


Aπό τον chef Γιώργο Ηλιού

Ημερομηνία Προβολής: 07/12/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κουνέλι ολόκληρο
  • Συκώτι & νεφρά από 2 κουνέλια
  • ¾ φλ. λευκό κρασί
  • 6 κ.σ. μουστάρδα Maille originale
  • 1 εσαλότ ή 1 κρεμμυδάκι στιφάδου
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • 1 σπιτικό ζωμό μυρωδικών Κnorr
  • 2 σπιτικούς ζωμούς κότας Κnorr
  • 100 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες:

(Για 6 ατομικά πήλινα σκεύη)

  • 4 πατάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 100 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 1 σπιτικό ζωμό κότας Κnorr
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το κουνέλι σε έξι κομμάτια χεράκια, μπουτάκια και δυο κομμάτια από τον κορμό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C

Αλατίζουμε και πιπερώνουμε τα κομμάτια του κουνελιού.

Σε ένα σκεύος που μπορεί να μπει με καπάκι στο φούρνο ρίχνουμε 50γρ μαργαρίνη και το ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει.

Σωτάρουμε τις μερίδες του κουνελιού μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σε μπολ προσθέτουμε 3 κουταλιές μουστάρδας και το μισό λευκό κρασί και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν

Αφαιρούμε το κουνέλι από την κατσαρόλα, το στραγγίζουμε λίγο από το λάδι και αδειάζουμε το λάδι από το σκεύος.

Βουτάμε τα κομμάτια του κουνελιού στο μείγμα κρασιού μουστάρδας, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, την καπακώνουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 30’ περίπου. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το φούρνο, αφαιρούμε το κουνέλι και το τοποθετούμε σε πιατέλα.

Στο ίδιο σκεύος που ψήσαμε το κουνέλι ρίχνουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη και σωτάρουμε το συκώτι με τα νεφρά.

Προσθέτουμε το εσαλότ ψιλοκομμένο και σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί, ξίνοντας με μια ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολήσουν οι «νοστιμιές» του ψησίματος.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μπλεντερ, προσθέτουμε 8 κουταλιές σούπας από το μείγμα μουστάρδας και κρασιού.

Διαλύουμε τους 2 ζωμούς μυρωδικών και κοτόπουλου σε μισό λίτρο ζεστό μερό και λίγο λίγο το προσθέτουμε στο μπλέντερ χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 150-200 ml ζωμού.

Προσθέτουμε λίγο φρέσκο θυμάρι, χτυπάμε άλλη μία φορά και η σος είναι έτοιμη.

Για το συνοδευτικό καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους χιλιοστών με τη βοήθεια ενός μαντολίνο ή πολύ λεπτά με μαχαίρι.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι.

Διαλύουμε το ζωμό κοτόπουλου σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.

Αλείφουμε τα πυρίμαχα μπολάκια με λίγη μαργαρίνη, στρώνουμε 3-4 φετούλες πατάτες και λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, συνεχίζουμε στρώνοντας διαδοχικά πατάτες και κρεμμύδι και πιπερώνοντας ελαφρώς.

Στο τέλος βάζουμε λίγη ακόμα μαργαρίνη και γεμίζουμε τα μπολάκια με το ζωμό μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰C  για 20’ και στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180⁰C  για άλλα 20’.

Στήνουμε το πιάτο αναποδογυρίζοντας στα πιάτα που θα σερβίρουμε ένα μπολάκι με πατάτες, τοποθετούμε 2 κομματάκια κουνέλι και περιχύνουμε με τη σος. Στολίζουμε με 1 κλαράκι θυμάρι και σερβίρουμε.