ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑΚΙΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ & ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 12/02/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Σπύρο Παγιατάκη

Ημερομηνία προβολής 12/02/13 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. λουκανικάκια Vienna Ifantis
  • 2 κρεμμύδια 
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη 
  • 1 ζωμό βοδινού Knorr Σπιτικός 
  • 1 ποτ. κόκκινο κρασί 
  • 1 ½ φλ. ζεστό νερό
  • 1 κ.σ. Worcestershire sauce 
  • 1 κ.σ. κέτσαπ Hellmann’s με 50% λιγότερη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 – 3 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 κ. πατάτες 
  • ½ φλ. γάλα
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
  • 3 – 4 κ.σ. τυρί cheddar τριμμένο
  • Αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες λίγο χοντρές για να διατηρήσουν το σχήμα τους. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και την ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το αλεύρι στα καραμελωμένα κρεμμύδια, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζωμό βοδινού, το ζεστό νερό και την Worcestershire sauce. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να δέσει η σάλτσα.
Βάζουμε τα λουκανικάκια σε ταψάκι, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά περίπου. Μόλις ψηθούν τα προσθέτουμε στην σάλτσα.
Σουρώνουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με μαργαρίνη με βούτυρο προσθέτοντας και το γάλα. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε. Εναλλακτικά του τυριού cheddar μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια γλυκιά γραβιέρα.