ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 15/02/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Ημερομηνία Προβολής: 15/2/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
Από τον Chef Γιώργο Δραμηλαράκη
ΥΛΙΚΑ
- ½ κιλό ρύζι μπασμάτι
- 100 γρ. πάστα πράσινου κάρυ
- 800 ml γάλα καρύδας
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. fish sause
- 1 λεμονόχορτο
- 2-3 φύλλα λάιμ ή 1 κ.σ. ξύσμα λάιμ
- 1 στήθος κοτόπουλου
- 1 μελιτζάνα
- 8-10 φύλλα βασιλικού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πριν βράσουμε το ρύζι το ξεπλένουμε καλά, 2-3 φορές, μέχρι το νερό του να βγαίνει καθαρό, για να φύγει το άμυλό του και να γίνει πιο σπυρωτό. Βράζουμε στον ατμό το ρύζι, για 20 λεπτά. Η αναλογία είναι 1 κ. νερό προς ½ κ. ρύζι. Αν προτιμήσουμε να το βράσουμε στο μάτι, θέλει δυνατή φωτιά για 2 λεπτά μέχρι να πάρει βράση και μετά βράσιμο στη χαμηλότερη θερμοκρασία, μέχρι να ρουφήξει το ρύζι το νερό του.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την σάλτσα: μουλιάζουμε σε νερό τα αποξηραμένα φύλλα λάιμ, μισή ώρα για να μαλακώσουν. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπαστουνάκια (ζουλιέν) και ψιλοκόβουμε τον βασιλικό. Κόβουμε μια μελιτζάνα σε κύβους. Ρίχνουμε σε κατσαρολάκι το γάλα καρύδας και την πάστα κάρυ. Αν βάλουμε 100 γρ. πράσινο κάρι σε 800 ml γάλα, το πιάτο θα γίνει πολύ καυτερό. Αν δεν μας αρέσουν τα καυτερά, βάζουμε λιγότερη ποσότητα κάρυ. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και την fish sauce. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, λέμονγκρας και φύλλα λάιμ, τα οποία τα ψιλοκόβουμε για να βγάλουν πιο πολύ άρωμα. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά. Μόλις αρχίσει να δένει, την κατεβάζουμε από την φωτιά. Τη σουρώνουμε για να αφαιρέσουμε τα μυρωδικά και την ξαναβάζουμε στη φωτιά. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία για να σιγοβράσει η σάλτσα και προσθέτουμε τα κυβάκια μελιτζάνας, τον βασιλικό και το κοτόπουλο. Το κοτόπουλο είναι κομμένο ζούλιεν, γιατί έτσι ρουφάει περισσότερη σάλτσα και μαλακώνει γρήγορα.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για άλλα 10 λεπτά , μέχρι να δέσει. Δεν χρειάζεται παραπάνω, γιατί το τσίλι που έχει μέσα το πράσινο κάρυ τα μαλακώνει.
Σερβίρουμε ξεχωριστά την σάλτσα με το κοτόπολυο σε ένα μπολάκι και το ρύζι χωριστά για να φτιάξουμε την αναλογία που θέλουμε.