ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΕ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΩΤΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 07/12/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Ανδρέα Λαγό


Ημερομηνία προβολής 07/12/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

  • 8 μπουτάκια κοτόπουλο 
  • 1 μπουκέτο μυρωδικών Knorr Σπιτικών

Για το πανάρισμα:

  • 1 φλ. αλεύρι
  • 2 αβγά
  • 4 κ.σ. νερό
  • 1 φλ. νιφάδες καλαμποκιού
  • 1 φλ. λιναρόσπορο 
  • 2 – 3 κλων. θυμάρι

Για το τηγάνισμα:

  • 1 – 1 ½ φλ. ελαιόλαδο Άλτις Απαλό

Για τη σάλτσα λωτού:

  • 2 ώριμους λωτούς
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο 
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 καυτερή πιπερίτσα
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (περίπου 3 εκ.)
  • ½ ματσ. μυρώνια 
  • 3 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  • Αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό όσο να καλυφθούν και το μπουκέτο μυρωδικών. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ιδανικά αφήνουμε τα μπουτάκια να κρυώσουν μέσα στο ζωμό τους. Βγάζουμε τα μπουτάκια και τα στεγνώνουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και αφαιρούμε το δέρμα. Αλέθουμε τις νιφάδες καλαμποκιού στο μπλέντερ και στη συνέχεια τις ανακατεύουμε με τον λιναρόσπορο και ψιλοκομμένο θυμάρι. Σπάμε τα αβγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε λίγο νερό και τα χτυπάμε. Περνάμε τα μπουτάκια σταδιακά πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αβγό και τέλος από το μείγμα με τις νιφάδες καλαμποκιού, το λιναρόσπορο και το θυμάρι. Για να σταθεί καλά το πανάρισμα το σφίγγουμε με το χέρι μας.
Τηγανίζουμε τα μπουτάκια σε βαθύ τηγάνι, να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε από το λάδι και τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Για τη σάλτσα λωτού, σε ένα μπολ αδειάζουμε το εσωτερικό από τους λωτούς και τους λιώνουμε με ένα πιρούνι. Τρίβουμε το τζίντζερ, ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, και τα προσθέτουμε στους λωτούς, μαζί με τα μυρώνια χοντροκομμένα και την πιπερίτσα ψιλοκομμένη, λάδι, ξύδι, ζάχαρη, αλάτι – πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
Κρατάμε τη σάλτσα στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον πριν να σερβίρουμε.
Η σάλτσα διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες, εκτός εάν δεν βάλουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι οπότε διατηρείται για μια εβδομάδα και απλά το προσθέτουμε πριν το σερβίρουμε.