ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ, ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ & ΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 25/03/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Ανδρέα Λαγό

Ημερομηνία προβολής 25/03/2013 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ
(για 6 άτομα)

  • 600 γρ. νεαρές πατάτες 
  • 500 γρ. ντοματίνια
  • 10 μπούτια κοτόπουλου
  • 3 κ.σ. Flora με 25% βούτυρο
  • 6 κλων. ρίγανη φρέσκια 
  • 40 γρ. βαλσαμικό με μέλι Kalamata Papadimitriou
  • ½ κ.σ. σπόρους κύμινου 
  • 150 γρ. καλαθάκι Λήμνου 
  • 60 γρ. ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • Αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν σε αλατισμένο νερό για 10 -15 λεπτά περίπου ανάλογα με το μέγεθος, τις κρυώνουμε με μπόλικο νερό, τις στραγγίζουμε και τις κρατάμε στην άκρη.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες και το πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα τηγάνι μαζί με μαργαρίνη με 25% βούτυρο και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αυτή η διαδικασία είναι προαιρετική αλλά επιταχύνει το χρόνο ψησίματος.
Στη συνέχεια βάζουμε το κοτόπουλο μέσα στη γάστρα ή οποιοδήποτε πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε τα ντοματίνια (τα χαράσσουμε στην άκρη και τα πιέζουμε ελαφρά πάνω στο φαγητό), τις πατάτες (ελαφρώς σπασμένες με ένα πιρούνι), το πορτοκάλι κομμένο σε φέτες μαζί με τη φλούδα του, το καλαθάκι Λήμνου ή φέτα και τη μισή ρίγανη ψιλοκομμένη. Μέσα στη γάστρα μπορούμε να στρώσουμε λαδόκολλα για να διατηρήσει το φαγητό μας το ζουμάκι του.
Βάζουμε σε ένα μπολ την υπόλοιπη ρίγανη ψιλοκομμένη, αλάτι – πιπέρι, ελαιόλαδο, κύμινο ή κόλιανδρο σε σπόρους, βαλσαμικό με μέλι και τα αναμειγνύουμε.
Περιχύνουμε τη γάστρα με τη βινεγκρέτ, σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το σκέπασμα και ψήνουμε 10 λεπτά ακόμα για να πάρει χρώμα το φαγητό μας.
Πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι, ραντίζουμε με βαλσαμικό με μέλι και σερβίρουμε.