ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 17/02/2017
Βαθμός δυσκολίας:
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
400 ΓΡ. ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
200 ΜL ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ
200 ML ARLA ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ME 36% ΛΙΠΑΡΑ
100 ML ΝΕΡΟ Ή ΖΩΜΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
100 ΓΡ. ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΠΛΑΤΙΑ IFANTIS
16 Κ.Σ. ΠΑΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΑΡΥ
4 ΦΥΛΛΑ KAFFIR LIME
2 Κ.Γ. FISH SAUCE
2 Κ.Γ. ΖΑΧΑΡΗ
2 Κ.Γ. ΗΛΙΕΛΑΙΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΑΡΥ:
1 Κ.Γ. ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΥ
1 Κ.Γ. ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΥΜΙΝΟΥ
½ Κ.Γ. ΚΟΚΚΟΥΣ ΛΕΥΚΟΥ ΠΙΠΕΡΙΟΥ
6 ΞΕΡΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ
5 ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ
1 Κ.Γ. ΑΛΑΤΙ
1 ½ Κ.Γ. GALANGAL
2 ΛΕΜΟΝΟΧΟΡΤΑ
2 ΦΥΛΛΑ KAFFIR LIME
10 ΚΛΩΝ. ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΥ
4 ΣΚΕΛ. ΣΚΟΡΔΟ
5 ΜΙΚΡΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
½ Κ.Γ. ΠΑΣΤΑ ΓΑΡΙΔΑΣ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:
ΡΥΖΙ ΜΠΑΣΜΑΤΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟ
3 ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΡΔΑΜΟΥ
ΦΥΛΛΑ ΦΡΕΣΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
1 ΜΙΚΡΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την πάστα κόκκινου κάρυ:
Σε ένα ζεστό αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, σωτάρουμε τα μπαχαρικά, τον ξερό κόλιανδρο, το κύμινο και το πιπέρι, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια τα βάζουμε στο γουδί (pok pok στα Ταϊλανδέζικα), τα χτυπάμε, μέχρι να γίνουν σκόνη και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Βγάζουμε τα σπόρια από τα ξερά chili, τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε, για 10 λεπτά, τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσουν.
Έπειτα σωτάρουμε σε ένα ζεστό αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Ξεκινάμε να φτιάχνουμε την πάστα στο γουδί. Είναι βασικό όλα τα υλικά να είναι πολύ λεπτά κομμένα.
Η σειρά είναι από το πιο σκληρό προς το πιο μαλακό και τέλος την πάστα γαρίδας και τα ξερά αρωματικά τον κολιανρο, το κύμινο και το πιπέρι.
Στραγγίζουμε το ξερό chili και το χτυπάμε στο γουδί, μέχρι να γίνει αλοιφή. Προσθέτουμε το λεμονόχορτο και το galangal μαζί με το αλάτι (το αλάτι βοηθά να μαλακώσουν). Τα χτυπάμε, μέχρι να γίνουν αλοιφή, προσθέτουμε τα φύλλα kaffir lime και φρέσκα κλωνάρια κόλιανδρου, τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή και συνεχίζουμε με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φρέσκο chili (αν δεν το θέλουμε πολύ καυτερό, αφαιρούμε τα σπόρια από το chili ) και τέλος προσθέτουμε τα ξερά μπαχαρικά και την πάστα γαρίδας.
** Σημείωση
Μπορούμε να φτιάξουμε την πάστα κόκκινου κάρυ και στο μούλτι, αλλά δεν θα έχει τόσο βελούδινη υφή όπως στο γουδί. Αν όμως, το κάνουμε στο μούλτι, χτυπάμε πάλι τα υλικά με την ίδια σειρά, απλά μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές νερό. Τέλος μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να τη βάλουμε στο ψυγείο, για ένα μήνα τουλάχιστον δεν θα χαλάσει ή τη βάζουμε στην κατάψυξη σε παγώθηκες και βγάζουμε κάθε φορά όσο θέλουμε να φτιάξουμε.
Για το κοτόπουλο με κόκκινο κάρυ και λαχανικά:
Βάζουμε σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, τύπου γουόκ, το ηλιέλαιο και την πάστα κόκκινου κάρρυ και σωτάρουμε, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να βγάλει η πάστα τα αρώματά της.
Προσθέτουμε λίγο γάλα καρύδας και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να βγάλει τα αρώματά του.
Έπειτα βάζουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και το σωτάρουμε για λίγο (αν πάει να κολλήσει προσθέτουμε λίγο ζωμό ή νερό).
Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα καρύδας, την κρέμα γάλακτος, τα φασολάκια, τα φύλλα kaffir lime κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και τον ζωμό.
Προσθέτουμε την fish sauce και τη ζάχαρη (προσαρμόζουμε πόσο γλυκό και αλμυρό το θέλουμε).
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι στον ατμό. Γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού, φρέσκο chili και περιχύνουμε με λίγο γάλα καρύδας.